28.3.2014

Kustavilaistuoli


Kävelin eilen todella kauniin huonekaluverhoilu- ja antiikkiliikkeen ohi Töölössä. Näyteikkunassa oli ihania kustavilaishuonekaluja alkuperäisessä maalissa. Oli pakko kurkistaa kauppaan sisään.  Katselimme liikkeenpitäjän kanssa myynnissäolevia erilaisia kustavilasistuoleja ja hän kertoi niiden tyylipiirteistä. Koska meiltä puuttuu edelleen yksi tai kaksi ruokapöydäntuolia, mukaani lähti alkuperäisessä ootrauksessa oleva Tornionjokilaakson tuoli.  Tuoli oli yllätten samaa hintaluokkaa kuin vastaavat Huuto.netissä. Olen viimeaikoina joutunut muuttamaan mielipidettäni Helsingin antiikkiliikkeiden hintatasosta, oikeaan aikaan oikeassa paikassa, voi näissäkin liikkeissä tehdä hyviä löytöjä.


Osa rihlauksista on kulunut lähes näkymättömiin, mutta edelleen tuolista voi huomata kuinka tarkkaa ja hyvää työtä sen tekijä on aikoinaan tehnyt.


Tornionjokilaakson käsityö on tunnettua etenkin erilaisista istuimistaan, kuten näistä kustavalilaisista tuoleista, arkkutuoleista ja sivustavedettävistä puusohvistaan. On hämmästyttäävää miten ruotsalaisen tyylin ja puusepäntaidon vaikutteet ovat tulleet Suomen puolelle sekä pohjoisesta, että etelästä niin samanlaisina, että Tammisaaresta kesällä ostamissani kustavilaisissa puolikuupöydissä on hyvin samanlainen ja saman värinen ootraus  kuin tästä Tornionjokilaakson tuolissa. 

Signeeraukset eivät ole kovin yleisiä talonpoikaisantiikissa, mutta tämän tuolin tekijä on jättänyt puumerkkinsä tuolin pohjaan.


Ruokapöytänä meillä on harmaaksi vahaamani vanha klaffipöytä, jonka toisella sivulla on puupinnalla oleva hyvin pelkistetty  kustavilaispinnasohva. Päädyssä on harmaaksi maalattu rokokootyylinen karmituoli pellavaverhoilulla istuintyynyllä ja toisessa päädyssä taas 20-40-luvulta yksinkertainen myöhäisrokokoovaikutteinen, anakanmunan väriseksi maalaamani tuoli. 
Tähän mennessä toisella pitkällä sivulla on ollut vain yksi harmaa kustavilainen pinnatuoli, joten tämä uusi kultaokranvärinen kustavilaistuoli tulee heti käyttöön. Okranväri myös tuo lämpöä muuten hyvin harmaaseen kokonaisuuteen.

Pienet possut olen ostanut Fredrikinkadun Wanhakartano Antiques & Interioristä, joka sekin on aivan ihana liike etenkin kustavilaisuuden ystäville. Liikkeenpitäjä on oikein miellyttävä saksalainen herrasmies ja antiikintuntija. Harmittavasti liike ollaan sulkemassa, joten nyt on paljon tavaroita myynnissä puoleen hintaan.


4 kommenttia:

 1. Onpa todella kaunis tuoli. Itse en ole kovin perehtynyt antiikkiin ja eri tyylisuuntauksiin, mutta rakastan vanhoja huonekaluja ja osaan kyllä arvostaa käsityötä. Minäkin olen aina kuvitellut Helsingin antiikkikauppoja kovin kalliksi, mutta käsitystä pitänee siis ilmeisesti tarkistaa. Toisaalta Huuto.netin hinnat tuntuvat nykyään olevan vähän ylimitoitettuja, ainakin sellaisista tavaroista, jotka ovat trendikkäitä ja kysyttyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jaana!

   Olen huomannut saman Huuto.netin hinnoissa, Tori.fissä tuntuu nykyisin olevan parempia löytöjä.

   Olen pitänyt antiikin kanssa itselleni ohjenuorana, että en "keräile" vaan ostan vaan käyttöön ja tarpeeseen. Hinta on minusta yleensä silloin kohdillaan jos uudesta vastaaavasta tehdastekoisesta pitäisi maksaa enemmän.

   Poista
 2. Anonyymi29.3.14

  Vau, hieno tuoli. Teet paljon hienoja löytöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista :) tähän mennessä talon sisustukseen on löytynyt kaikki kierrätettynä tai käsityönä. Toivotaan, että näin se menee loppuun asti.

   Poista