16.3.2014

Keittiön puuhellan päällyslevy ja luukut
Kävimme tänään koko perheen voimin ostoksilla Metsänkylän navetassa. Tilasin meille ensin Domus Classicasta kaksi seinään kiinnitettävää vanhan hopean väristä keittiönhanaa, joista kumpikaan ei kuitenkaan tule keittiöön vaan toisesta tulee kylpyammeen hana ja toinen menee kodinhoitohuoneen lavuaariin. 

Metsänkylän navetasta etsin keittiön puuhellaan hellalevyä ja luukkuja. Keittiön tulisijan suunnitelmat ovat edenneet ja päädyimme puuhellaan leivinuunin sijaan. Muurattu leivinuuni-hellayhdistelmä olisi tilaan liian suuri ja koska molempia ei voinut saada, oli helppo valinta, että otamme puuhellan. Meille hella on ehdottomasti tärkeämpi kuin pelkkä leivinuuni. 

Olen jo Rakennusapteekin varaosapankissa ja aiemmin Metsänkylän navetassa käynyt katsomassa hellanosia ja minulla oli valmiiksi selvillä mitä etsin: mahdollisimman hyväkuntoista hellanlevyä, hopeanväristä "venäläishenkistä" koristeltua paistiluukkua ja siihen sopivia samanväristä tuliluukkua.

Hellanlevy eli se keitto-osa ja samalla hellan kansi löytyi yllätyksekseni helposti, olin varautunut siihen, että täysin ehjää ja halkeamatonta ei olisi saatavilla, mutta sieltä se erittäin raskaan levykasan alta vaan löytyi. Kaikki osat tallella!

Högforsin koristeelliseen paistiluukkuun katse kiinnittyi koko ajan väkisin jo heti aluksi, yritin kuitenkin katsella vielä muita vaihtoehtoja, mutta vaikka luukku on aika pieni ja siispä sinne mahtuu vain hyvin pieni paisti, niin en voinut jättää sitä kauppaan. Ja alkaahan omakin etunimeni H-kirjaimella, joten kyllähän nyt tuollainen nimikoitu luukku kuuluu itsestäänselvästi minun köökkini hellaan :)

Muu perhe tuli katsomaan luukkuja ja kysyin sopiiko heille, että otan oman etunimeni mukaisen luukun ja kaikki heti kiltteinä nyökyttelivät. Paitsi sitten tytär näki luukun, jossa oli lasten sukunimen ensimmäinen kirjain. Onneksi luukku oli paljon rumempi kuin H-luukku, joten yhteistuumin päädyimme siihen, että sain "oman" luukkuni :)12 kommenttia:

 1. Huippukaunis! Toivottavasti ei ollut ihan älyttömän kallis. Nämä taitavat olla monissa paikoissa aika hinnoissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luukujen hinnat olivat jotain 40e, eli eivät ollenkaan kalliit, levykokonaisuus maksoi sitten yli satasen, mutta kaikenkaikkiaan ei minusta mitenkään kallista, kun kaikki kuitenkin toimivat hyvin ja ovat suunnilleen ehjiä.

   Poista
  2. Saitpa hyvään hintaan siinä tapauksessa :)

   Poista
  3. Joo, ei valittamista. Maksoivat vähemmän kuin mihin olin varautunut, kerrankin näin päin :)

   Poista
 2. Metsäkylän navetta on oikea aarrekammio - olen käynyt siellä kerran:) Ihanat luukut<3 Puuhella on meillä käytössä päivittäin, se on kyllä niin tosi kannattava sijoitus tunnelmaan, lämpöön ja edulliseen ruuanlaittoon♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanaikaiset tulisijat oli mun toivomuslistan kärjessä kun taloa alettiin suunnittelmaan, kiva olla nyt tässä vaiheessa, että niiden toteutus alkaa edetä ja meillä on jo luukut :)

   Poista
 3. Nuo vanhat luukut ovat todella kauniita. Hienon valitsitte! Katselin vuosi sitten vastaavia luukkuja Billnäsissä ja silloin tuli sellainen olo että tekisi mieli keksiä joku juttu, johon voisi käyttää useamman luukun. Niin kauniita ne ovat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen iso muuri olisikin hauska, missä olisi paljon erilaisia vanhoja luukkuja. Mitäs niillä sitten tekisi onkin toinen kysymys, mutta ainakin jos haluaisi pitää pitsajuhlat niin voisi paistaa monta pitsaa samaan aikaan :)

   Poista
 4. Hienot luukut ovat, Ja olisko niin että Metsäkylän navetassa on hieman edullisempaa kuin tuolla rakennusapteekissa? Mukavaa päivää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että navetan hinnat olivat hieman laskeneet, ehkä kilpailua on tullut lisää ja se näkyy nyt hinnoissa.

   Poista
 5. Anonyymi19.3.14

  Meillä tehtiin sellainen ratkaisu, että muurasi muurasi puuhellaan oikeain leivinuunin tuon paistiuunin tilalle. Kokoa tällä hella-leivinuunilla on vain puuhellan verran, mutta paistamiseen ja (lämmittämiseenkin) se paljon parempi kuin tuo puuhellan paistiuuni, joka vaatii jatkuvan puiden lisäämisen paistamisen aikana hellan luukun kautta. Meidän puuhellaamme tuli myös kaikki osat puretuista helloista, ja siinähän se istuu omalla paikallaan niin kuin olisi aina ollut, vaikka on vain reilun vuoden ikäinen.

  Jos innostut vielä etsimään leivinuunin luukkua puuhellaan, ota sellainen, jossa on säädettävät ilmaraot. Näitäkin löytyy H-kirjaimella varustettuina. :)

  t. Vanhan talon remppaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Kiitos hyvästä neuvosta! Olen katsellut puuhellojen kuvista, että joissakin tosiaan on levinuuni siinä paistiuunin tilalla :)

   Poista