20.2.2014

Kattoa ja kuumaa soppaa


Yläkuvassa talo mäenharjanteen toiselta puolelta kuvattuna. Ei näytä järin isolta torpalta, vai mitä :)
Talolle tehdään parhaillaan kattoa, lunetti-ikkunoiden ja mun ja miehen huoneen kattoikkunoiden paikat näkyvät nyt hyvin. Kaikki on mennyt tontilla tähän mennessä todella hyvin, tietenkin vielä on sellainen fiilis, että otetaan päivä kerrallaan ja toivotaan, että sama meno jatkuu siihen asti, että on talo säältä suojassa.

Talomme räystäspituus on nyt myös näkösällä, siinä olikin viilaamista vielä suunnitteluvaiheen lopulla, nykyään lyhyt räystäs ei ole kovin yleinen ratkaisu, vaikka yli satavuotiaissa taloissa se oli enemmän sääntö kuin poikkeus.  Isäni on maalannut räystäslaudat valmiiksi maassa, jolloin maalaushommaa yläilmoissa on myöhemmin vähemmän. Valitsimme räystäslautoihin, ja samalla myös nurkka- ja muihin vuorilautoihin, Uulan valkoisen petrooliöljymaalin. Valkoisen sävy on mukavan rauhallinen, ei ollenkaan sinertävä, vaan luonnollisen matta. Pellavaöljyä sisältävät maalit kellastuvat ajan mittaan, ja se onkin hyvä ottaa huomioon vaaleita sävyjä valittaessa. Valitsimme petrooliöljymaalin sen ominaisuuksien vuoksi. Pellavaöljymaaliin verrattuna maalaaminen on nopeampaa ja maali ei ole aivan niin herkkä homepilkuille kuin pellavaöljymaali. Petrooliöljymaali ei myöskään ole niin kiiltävä kuin pellavaöljymaali ja minusta matta sopii uudistaloomme hyvin. 




Lapset viihtyvät hyvin meidän "omassa" metsässä. Tänäänkin melko synkästä säästä huolimatta leikkejä olisi riittänyt vaikka koko päiväksi.

Sen verran ehdin itse jo saada tarpeekseni kylmästä ulkoilmasta, että kotona haudutin ison kattilallisen kuumaa keittoa. Tämä kehittelmäni thaimaalainen kala-jättikatkarapukeitto on saavuttanut sen verran suosiota lähipiirissä, että sen reseptin olen aikonut jo monta kertaa jakaa täällä blogissa, mutta aina se on unohtunut.
No, nyt se on tässä:


Pömpelin thaimaalainen seafood-keitto

-       2 pkt vaaleita pakastekalakuutioita
-       1 pkt jättikatkarapuja (pakaste)
-       5 kpl luomutomaattia
-       5-6 keskikokoista perunaa
-       2 makeaa sipulia
     
-       2 rkl oliiviöljyä
-       n. 1 l vettä
-       1-2 valkosipulin kynttä
-       1 tuore inkivääri (pieni)
-       1 prk luomu kookosmaito
-       1 kpl kanafondi (ilman natriumglutamaattia)
-       4 rkl kalakastiketta
-       2 rkl sitruunaruohotahnaa
-       2 rkl Tom yam –tahnaa
-       tuoretta chiliä tai chilitahnaa maun mukaan
-       1-2 limeä



Kuullota silputtu inkivääri ja valkosipuli ison kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää pilkotut sipulit, vesi, kanafondi, sitruunaruohotahna, kookosmaito ja  pilkotut perunat ja anna kiehua hiljalleen.

Kun perunat ovat pehmenneet lisää pilkotut tomaatit ja kalat. Anna hautua miedolla lämmöllä kypsäksi.

Huuhtele jättikatkaravut ja poista varovasti pyrstöt.

Lisää keittoon maun mukaan kalakastiketta, tom yam-tahnaa ja chiliä.

Nostele jättikatkaravut viimeisenä keiton päälle ja purista limemehu. Aseta keitto tarjolle.

Valmistusaika on riipuvainen siitä vauhdista millä nopeudella keittäjä ehtii ainekset pilkkomaan, keitto- ja haudutusaika kokonaisuudessaan n. 50 min. 

Keittoa kannattaa maistella rohkeasti ja esim. kalakastikkeen oikea määrä selviää vain maistamalla. 





14 kommenttia:

  1. Anonyymi21.2.14

    kiinnostava projekti... miten talon painovoimainen ilmanvaihto toteutetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luovuimme painovoimaisen ilmanvaihdon suunnittelusta lähinnä budjettisyistä. Valitettavasti tällä hetkellä tuntuu olevan aika hankalaa saada uuteen pientaloon painovoimainen ilmanvaihto niin, että energiavaatimukset täyttyvät ja mitään tunnettua ja hyväksitodettua tekniikkaan painovoimaisen ilmanvaihdon toteutukseen ei ole, eli menisi hyvin yksilölliseksi suunnitteluksi.

      Poista
    2. Tuo oli tosi harmi! Mutta nykyään pitää olla koneet joka paikassa.

      Poista
    3. Toivottavasti nämä asiat edistyisivät rakennusalalla niin, että tulevaisuudessa painovoimainen ilmanvaihto olisi jokaiselle rakentajalle mahdollinen vaihtoehto.

      Poista
  2. Jestas! Noin pitkällä jo talon rakennuspuuhat! Tuntuu kun olisin ollut omilla teilläni blogeista kuukausia, vaikka puhutaan parista viikosta! Tuosta talosta tulee upea. Kertakaikkiaan upea! tsemppiä sinne kaikkiin puuhiinne ja hyviä ilmoja :)

    Tuo keitto kuulostaa herkulta. Sitäpä täytynee testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulle merkitsee paljon nämä kannustavat kommentit :)

      Poista
  3. Tosi hienolta näyttää ja tosiaan pitkälle olette jo edenneet! Se on niin mukavaa, miten nopeasti hirsitalo kohoaa ja näyttä oikealta talolta! Kohta se kattokin on jo päällä ja silloin saa huokaista helpotuksesta, kun ei sateet ja muut enää niin haittaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vaihe kyllä hurahtaa mukavan nopeasti, pitkä odottelu palkitaan kun nyt pääsee jo kävelemään oman talon sisällä :)

      Poista
  4. Keitto kuulostaa herkulliselta! Taidanpa kokeilla sitä huomenna - kylläkin hiukan sovellettuna, koska meiltä puuttuu kalakastike. Mukavat viikonloput!

    VastaaPoista
  5. Saimme tästä inspiraation ja kokkasimme alakerran isännän kanssa thaimaalaista kanikeittoa. Tuli hyvää! Kalakastike tosin oli lopussa, mutta mentiin soijakastikkeella. Ei se ole niin justiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, ja tosiaan eihän se ole niin tarkkaa mitä mausteita laitetaan kunhan tulee hyvää! :)

      Poista
  6. Heips. En muista olenko kommentoinut koskaan sinun blogiisi. Olen kuitenkin lukenut sen alusta asti ja luen edelleen. Kirjotustyylisi on rentouttavan mukaansatempaavaa!! :) Ja tykkään tosta fontista. Kuviakin on kiva katella kun eivät oo mitään pikkurillin kokoisia ja tylsiä. Mutta enivei, lähin kommentoimaan, koska tänään tei n jo toisen kerran tuota Seafood keittoa. Nyt rohkenin pistää enemmän kalakastiketta tai soijakastiketta. Niin hyvää! Pakastin viime kerralla kun tuli niin iso satsi tuota maukasta keittoa. Kiva blogi, toivottavasti tulee vielä jatkumaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Susanna :) Tosi mukavaa, että olet seurannut pitkään blogia ja vieläkin jaksat lukea :) Ja tosi mukavaa, että keittiö on maistunut!

      Poista