9.11.2013

Neuvoja rakentamista harkitsevalle

Täällä blogissani käydään usein etsimässä tietoa oman kodin rakentamisesta. Koska olen itse hyötynyt tosi paljon muiden rakentajien kokemuksista, haluan itsekin kantaa korteni kekoon. Tässä siis minun neuvojani rakentamista miettivälle:

- Harkinta-aika ennen päätöstä ryhtyä rakentamaan. Rakentaminen on rankkaa. Talonrakennus on jättimäinen projekti, joka on mielessä jatkuvasti ja sitä pyöritetään normaalin perhe-elämän ja arjen lisänä, usein myöhään illalla ja viikonloppuisin. Vaikka toimisi pelkkänä rakennuttajana, pitää kuitenkin itse huolehtia koko rakennusajan siitä, että jokainen asia sujuu niin kuin on sovittu.

- Mitä vähemmän pystyt itse tekemään rakennustyötä, sitä enemmän budjetissa pitää olla ylimääräistä. Ja jos tontilla on paaluttamista, louhintaa ja/tai täyttöjä, ei kukaan voi tietää etukäteen maatöiden tarkkaa hintaa.

- Tontti on ikuinen. Vaikka alkuinnostuksessa tuntuu tontti kuin tontti hyvältä, kannattaa miettiä, että tontin ominaisuuksia ei pysty jälkikäteen muuttamaan. Jos jo alusta alkaen maisemat eivät miellytä, tontti tuntuu liian pieneltä tai sijainti hieman arveluttaa, kannattaa jatkaa vielä etsintöjä.

- Talomyyjien kuvastossa kaikki talot näytävät kivoilta. Ei kannata ihastua koristeellisiin vuorilautoihin tai söpöön kuistiin. Katso mieluummin talon mittasuhteita ja materiaaleja, koristeita voi edullisesti lisäillä taloon kuin taloon.

- Laatu on kaunista. Tiukalla budjetilla kannattaa tinkiä varustelutasosta ja panostaa  huolelliseen työhön ja hyviin materiaaleihin.

- Monimuotoisuus on hukkaneliöitä. "Mitä useampi nurkka, sitä kalliimpi talo". Kuulostaa varmasti tylsältä, mutta peruslaatikon kustannukset pysyvät helpommin hallinnassa kuin sokkeloisen pikkukartanon. Rakentajat tuntevat tietyn hyväksi havaitun pohjaratkaisun, jota käytetään paljon talopaketeissa: toisessa päädyssä 2-3 makuuhuonetta, talon keskiosan muodostavat eteinen ja sen vieressä keittiö, ja näitä vastapäätä olohuone, toisessa päädyssä kylpyhuone, sauna ja khh ja yksi isompi makuuhuone. Varsin toimiva pohja siis, jossa ei käytännössä ole yhtään käytävää ja hukkaneliötä.


- Ajattele tulevaisuutta. Millaisen talon tarvitsette viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Sopiiko talo lapsiperheelle tai vanhuksille? Kestävä tyyli ja huipputrendikkyys on vaikea sovittaa yhteen, joten mieti, haluatko talostasi 2013-vuoden tyylisen vai ajattomamman?


- Kauniit parketit ja tapetit eivät paljon ilahduta, jos sisäilma saa silmät kirvelemään ja hengityksen vinkumaan. Moni rakentaja kuittaa keskustelun rakenteiden terveellisyydestä homehysteriana, vaikka ihan maalaisjärjellä ajatellen kahden muovin väliin jäävä märkä seinä ei siellä itsekseen kuivu.

- Ekorakentajan pitää tietää mitä haluaa. Jos toivot talosta mahdollisimman ekologista, ryhdy ottamaan selvää asioista. Netissä on paljon luettavaa, ole kriittinen ja usko omaan arvomaailmaasi.  Ekorakentamisen asiantuntijoita ja "asiantuntijoita" on laidasta laitaan, joten rakentajan pitää itse tietää mitä ekologisuus juuri hänen talossaan tarkoittaa. Haluatko moottoreilla hurisevan lasikuution vai sammalkattoisen metsäpirtin?

- Jos et itse ole aivan varma suunnittelutaidoistasi, luota ammattilaisiin. Arkkitehdin lasku saattaa olla pienempi kuin kaivinkonekuskin taksa. Talon ulkonäön ja tilojen toimivuuden kanssa elät joka päivä, joten kannattaa miettiä mistä asioista haluat jälkikäteen todeta: "Tein itse ja säästin".
8 kommenttia:

 1. Hyviä ohjeita, noilla pääsee jo pitkälle :)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi9.11.13

  Nämä oli tosiaan hyviä ohjeita! Monet noista vinkeistä ovat tavallaan itsestäänselviä asioita, mutta kuinka moni niitä kuitenkaan ajattelee ja ottaa huomioon taloa rakentaessaan? Itselleni ainakin heräsi paljon uusia ajatuksia tästä, vaikka talonrakennus ei vielä pariin vuoteen ajankohtaista olekaan. Kiitos siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Olemme itse yrittäneet noudattaa näitä ohjeita, tai ainakin tiedostaa ne. Esimerkiksi talon pohja meillä on kuitenkin monimuotoisempi kuin mikä olisi ollut halvinta toteuttaa. Ja tärkeintä minusta onkin, että tekee juuri itselleen mieluisan talon!

   Poista
 3. Tosi hyviä vinkkejä! Mun on pakko tehdä vielä oma lisäys listaan: Ole aktiivinen! Me etsimme taloa/tonttia pitkään laihoin tuloksin. Lopulta asia ratkesi, kun laitoimme paikalliseen sanomalehteen "etsintäkuulutuksen". Saimme soiton, menimme katsomaan ja se olikin sitten menoa! Kannattaa siis sanoa toiveet ääneen. Ne saattavat toteutua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lisäys! Se auttaa tosi paljon kun tietää mitä etsii. Meidän ilmoitukset paikallislehdissä eivät tosin tuottaneet tulosta silloin kun vielä etsimme vanhaa taloa. Mutta uskon, että niin sen piti mennäkin :)

   Poista
 4. Anonyymi10.11.13

  Aika iso osa näistä itse asiassa sopii myös vanhan talon ostajalle... Esim. tuo söpö kuisti :) Eräs tuttu kerran tunnusti ostaneensa vanhan talonsa ihan vain kauniin lasikuistin takia, joka sitten oli jotakuinkin turha: talvella jäinen ja kesällä liian kuuma. Mutta ihanat oli ikkunat. Ja sitten hänen piti pinnistellä äärimmilleen, ettei taloa myydessään olisi sanonut mitään, kun ostajaehdokkaan nuori rouvapuolisko jämähti kuistille eikä juuri kiinnostunut talon käyttöominaisuuksista ollenkaan - oli NIIN ihana kuisti ja kauniit ikkunat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Vanhojen talojen kanssa on varmasti vielä vaikeampaa pysyä lujana, jos löytää jotakin joka vain on yksinkertaisesti IHANA :)

   Poista