29.10.2013

Puusepän ikkunat

                                                           

Teimme juuri sopimuksen talon ikkunoiden valmistamisesta.  

Keväällä kun aloimme miettiä talon ikkunoita, etsimme kissojen ja koirien kanssa perinteisten puuikkunoiden valmistajia. Ainoa varteenotettava vaihtoehto oli silloin Sydänpuu-ikkunat. Nyt kuitenkin syksyllä kun aloitin etsinnät uudelleen, löysin melkein heti lähiseudulta entisöintiä tekevän puusepän, jonka asiantuntemus perinneikkunoista on tehnyt minuun vaikutuksen.  

Ikkunamme tehdään perinteisillä menetelmillä: puuosat tiheäsyisestä männystä, kitti on pellavaöljykittiä ja ikkunat maalataan Allbäckin pellavaöljymaalilla.

Sisä- ja ulkolasi on konevedettyä lasia, ja ikkunoiden sisään tehdään välipuite, ylimääräinen lasi nykyajan energiavaatimusten takia. Tämä on ulkonäöllisesti minusta paremmin talon tunnelmaan sopiva ratkaisu kuin erilaisten modernien lämpölasien käyttäminen. 

Lasikuistille, kellarinikkunoihin ja kiinteisiin lunetti-ikkunoihin ei kolmatta lasia tarvita.

Ikkunoiden mallit ovat pysyneet samana kuin aiemmissa ikkunasuunnitelmissa, isot ikkunat ovat kuusiruutuisia, alakerrassa ristikarmilla ja yläkerrassa tavallisella. Yläkerran kahteen huoneeseen tehdään ikkunoista hätäpoistumistiet, joten ikkunat pitää toteuttaa kokonaan avautuvina. Mutta suunnitelmien mukaan näihinkin ikkunoihin saadaan perinteinen ulkonäkö.

Heloitukseen ja saranoihin käytetään vanhoja malleja. Ikkunoissa minusta pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä, onkin hienoa, että puusepällä on itsellään näistä enemmän tietoa kuin minulla ja voin luottaa tippanokissa ja karminpaksuuksissa hänen näkemykseensä.

Ikkunoiden toimitus on helmikuun alussa, joten aikataulu on melko tiukka kaikkien talon ikkunoiden saamiseksi valmiiksi. Talvisaikaan pellavamaalin kuivuminenkin ottaa oman aikansa, joten toivotaan, että kaikki sujuu verstaalla suunnitelmien mukaan.


                                                                     


                                                                Kuva: Lestroischouttes
11 kommenttia:

 1. Hienoa, että löysitte hyvän (tai kenties vielä paremman?) vaihtoehdon Sydänpuulle! Ikkunat kaikkine yksityiskohtineen ovat kyllä niin tärkeä osa kotia, että niihin kannattaa panostaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä iloinen, että tällainen tekijä löytyi, vielä kohtuullisen matkan päästä meiltä. Ikkunat kyllä vaikuttavat paljon sekä talon ulkonäköön, että sisätilojen tunnelmaan.

   Poista
 2. Oi! Kauniit ikkunat teille varmasti tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää nähdä millaiset, kun mitään valmiita malleja ei ole olemassa, vaan niistä tulee ihan uniikit :D

   Poista
 3. Olen ihan hiukan kade, mutta eniten valtavan iloinen löydöstäsi! Olisin itse eniten halunnut entisöidyt ikkunat, mutta edellinen omistaja oli vaihtanut vanhat ikkunat skalan uusiin "perinneikkunoihin" joissa perinteikästä on vaan malli. Noh, onneksi ne kuistin ikkunat sentään jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoiden modernisointi on kyllä harmillinen, mutta yleinen vitsaus. Teillä kuitenkin onneksi näyttää ikkunat olevan suunnilleen alkuperäisen muotoiset, eikä mitkään jättileveät "maisemaikkunat".

   Poista
  2. Anonyymi7.11.13

   Ja kun ei seskaalanikkuna ole edes muodoltaan sama. Jos ruutujako säilyy korkeintaan. Mahtavaa et oottte löytäneet tuollaisen puusepän. Itsekin ikkunoita tekisin, uusia siis, jos lis paremmat työtilat ja koneet. Nyt täytyy vain kunnostaa.

   Poista
 4. Kommenttisi perässä tänne löysin ja mielelläni jään seurailemaan mielenkiintoista Pömpelin rakennustaivalta:). Ihailen suunnattomasti ekologisen rakennustavan valintaanne. Itseäni nimittäin hirvitti se höyrynsulkumuovin määrä mikä suurelementtitaloon tulee rakentamisen nykystandardien mukaan, mutta siinä vaiheessa kun rakentamisen aloittamisesta päätettiin, ei itselläni ollut vain rahkeita ruveta perehtymään perinnerakentamisen saloihin. No, kellarista sentään tuli käytännössä nollaenergiakellari.
  Pitääpä selailla vähän noita arkistoja, josko sieltä löytäisin julkisivupiirroksianne... Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos VillaVaahtokarkki ja tervetuloa mukaan :)

   Tämä on meidän ensimmäinen kerta kun rakennetaan, ja toivon todella, että viimeinen. Aikaa kuluu aika paljon enemmän kuin tavallisissa taloissa. Meidän naapurissa kaunis Kannustalo rakennettiin tyhjälle tontille muuttovalmiiksi sillä aikaa kun meidän tontilla tehtiin pelkät maatyöt.

   Kaikkialta aina luin ja kuulin etukäteen juttuja siitä kuinka rankkaa rakentaminen on, itse kuvittelin, että meillä ei tulisi olemaan mitenkään rankkaa kun suurin osa rakennustöistä on ulkoistettu.

   Kuitenkin juuri ekologisuuden ja perinteisen tyylin mukaan suunnittelu ja asioiden järjestely sekä jatkuva tiedon etsiminen päätösten tueksi on aika kuluttavaa. Talossa kun ei ole yhtään ns. standardiratkaisua vaan jokainen pikkuasia on mietittävä erikseen ja sitten tietysti ne kaikki pitää saada vielä sekä rakennusteknisesti että tyylillisesti sopimaan yhteen.

   Kun samaan aikaan vielä asuminen on väliaikaista ja lapsiperheen arkea pitää pyörittää näissä väliaikaispuitteissa ihan normaalisti, niin kyllä tosiaan helpommankin tavan voisi valita.

   Julkisivu-tunnisteesta pitäisi löytyä joku vanhempi julkisivupiirros, mutta tammikuun lopussa alkaa sitten hirsikehikon pystytys ja siitä aika nopeasti pitäisi julkisivun olla jo ihan kunnolla nähtävillä :)

   Poista
 5. Niin ja vielä noihin perinteisiin puuikkunoihin liittyen... arvaa vaan voihkinko kauhusta mielessäni, kun appiukko joitakin vuosia sitten uusi pohjalaiseen rakennussuojelukohdelapsuudenkotiinsa pari uutta ikkunaa tuuletusluukulla ja laittoi ne vielä passin kanssa muuten hieman vinoihin seiniin... siinä oli turha enää mennä ilmaisemaan eriävää mielipidettään ääneen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni vanhemman ikäluokan ihminen tuntuu arvostavan talossa ennenkaikkea turvallisuutta ja lämpöä, jolloin vanhaa ei korjata esteettiset arvot ja perinteet huomioiden. Onneksi kuitenkin nykyään tietoa alkaa olla koko ajan enemmän ja tuntuu siltä, että vanhojen talojen perinteitä arvostava korjaamistapa on jo paljon yleistynyt. Ja moni tuntuu jo palauttavan modernisoituja taloja takaisin alkuperäiseen asuun. Ehkä sitten teidän appikukon pohjalaistaloonkin vielä jonakin päivänä palautetaan taas vanhan malliset ikkunat :)

   Poista