27.10.2013

Kylpyhuoneiden sisustusvalinnat


Alakerran kylpyhuone  on minulle sisustuksen vaikein tila. Kivoja juttuja on paljon, mutta toivoisin sekä ylä- että alakerran kylpyhuoneiden sopivan kauniisti rakennuksen tyyliin ja muiden tilojen tunnelmaan. 

Romanttinen krumeluuri ei ole mun juttu, mutta ei moderni virtaviivaisuuskaan. Voisin ehkä kuvailla kylpyhuonemakuani pelkistetyksi ja vanhanaikaiseksi. Tunnelma voisi mieluummin olla vaatimattoman maalaishenkinen kuin kiiltelevä luksushotelli.

Alakerran kylpyhuone on talon pohjoispuolella, joten värisuunnitelman mukaan käytämme siellä kylmempiä sävyjä ja valkoista.

Myös yläkerran pikkuinen kylpyhuone on samaan suuntaan, sen tyyli ja materiaalit ovat kuitenkin jo aikalailla selvillä: ikkunaton ja vinokaton alla oleva pieni tila saa pintaansa Toile de Jouy-tyylisen puputapetin, todennäköisesti kylmänvihreää tai viileän mudanväristä puupaneelia ja jotakin ihan yksinkertaista halpaa laattaa. 

Alakerran kylpyhuoneeseen on ajatuksena jatkaa samaa tunnelmaa, mutta pelkistetympänä versiona. 

Alakerrassa kylpyhuoneeseen tulee suihkunurkkaus, kylpyamme ikkunan alle ja sauna. 

Kylpyammeeksi olemme ajatelleet tilata Qvesarumilta tassuammeen. Kuvassa on syvempi ja aika lyhyt malli, todennäköisesti valitsemme kuitenkin muuten samanlaisen, mutta pidemmän vaihtoehdon.


Hanoja, suihkuja ja lattiakaivonkansia olen katsonut ulkomaisista nettikaupoista, Suomessa klassisen tyylin  kylpyhuonevarusteita on tarjolla vähän ja niiden hinnat ovat korkeita, kun taas ulkomailta saa tilattua vaikka minkälaisia koukerohanoja perusrautakauppatavaran hinnoin. Kestävä laatu ja tarvittavat sertifikaatit eivät kylläkään ole silloin itsestäänselvyyksiä, joten taas kerran täytyy tehdä tutkimustyötä ennen kuin uskaltaa painaa "osta"-nappulaa.

Seinä- ja lattiamateriaalit ovat olleet alakerran kylpyhuoneen vaikein osa, betonilaatat ja rapatut seinät eivät kuulosta minusta hintavilta ratkaisuilta, mutta totuus on paljastunut toiseksi. 

Onneksi koko ajan aivan varteenotettavalta vaihtoehdolta on tuntunut myös  alakerran kylppäriin ihan tavallinen, 15X15 valkoinen peruslaatta. 

Kuvissa Bauhausin ja ABL:n tarjontaa. Mattaa vai kiiltävää, ja millainen ladonta...siinäpä mietittävää :)


24 kommenttia:

 1. Meillä on just viittä vaille valmis yläkerran kylppäri. Se sopii aika hyvin tyylikuvaukseesi, joten voit saada ehkä jotain ideoita. Postailen siitä, kunhan lavuaarin hana saadaan paikalleen ja peiliasia päätökseen :)

  Jos käytte joskus lännessä, niin suosittelen lämpimästi visiittiä turkulaiseen Kylpyhuonekulmaan Terhin puheille. Hänellä on palveleva ote ja kokemusta tyylipohdintojojen tulkinnasta. Itse päädyin heille, kun tuskastuin kesällä rautakaupan myyjiin ja valikoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Asiakaspalvelu on kyllä hyvin kirjavaa kylpyhuonekaupoilla, hienoa, että jotkut osaavat homman :)

   Jään kiinnostuneena odottelemaan millainen kylppäri teille valmistuu!

   Poista
 2. Mä tykkään tuosta perusvalkoisesta neliölaatasta perusladonnalla, tummanharmaalla saumalla. Siihen mehiläiskennolaatta lattialle, joko tummempi harmaa tai vaikka värillinen. Vanhempi tyyli, mutta vähän retro. Mitäs sanot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna, kuulostaa hyvältä! Olen samaan mieltä, että peruslaatan kanssa lattian pitäisi olla jotakin persoonallisempaa, olen miettinyt kaikenlaisia vanhoja tiiliä yms. katsotaan mihin sitä vielä päädytään :)

   Poista
 3. Meillä on keittiössä nyt toi persukaakeli, persuladonnalla ja tummanharmaalla saumalla ja tykkään kovasti.

  Nähtiin kerran asunnonkatsomismatkalla 50-luvun kylppärissä suht alkuperäinen kaakelointi: kiiltävän musta persukaakeli valkoisella saumalla. Se oli näyttävä. Mutta ei ehkä teidän kotiin. Tuli vaan mieleen.

  Pennimosaiikkilattiat on kyllä myös kivoja ja jotenkin ajattomia.

  Suvilalla meillä on lattia ja seinä samaa mattavalkoista kymppikaakelia valkoisella saumalla ja se on kestänyt aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en ole ajatellutkaan, että lattia voisi olla ihan samaa kuin seinäkin. Menempä katsomaan jos sun blogista löytyisi siitä kuvia.

   Minulle on haastetta kylppärin kanssa siinä, että koetan tasapainotella jossakin välimaastossa kun en halua liian voimakkaita mielenyhtymiä esim. retroa tai viktoriaanista. Toisaalta haluaisin selkeästi vanhanaikaisen kylppärin, enkä sekoitella eri tyylejä esim. niin, että seinät olisivat modernit ja amme vanhanaikainen. Ihan täydellisiä inspiraatiokuviakaan en ole löytänyt, joissa tyyli olisi juuri sitä, mikä on epäselvinä kuvina ja tunnelmina mun mielessä.

   Poista
 4. Samoja mietintöjä täälläkin. Kylpyhuone on tosiaan se vaikein huone sisustuksen kannalta. Minulla ei ole sinne oikein mitään ideoita vielä. Jotenkin haluaisin saada sinnekin sitä vanhanaikaista tunnelmaa. Meillä suihkuhuone on kuitenkin sen verran pieni, ettei sinne oikein mahdu ammetta, joka sitä tunnelmaa sopivasti toisi. Tuo alimman kuvan ladonta kiehtoo kyllä. Tästä täytyy varmasti tehdä itsekin postausta jossakin vaiheessa, kun olen ensin asiaan perehtynyt vähän paremmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylpyhuoneen tyyliä on vielä niin vaikea jälkikäteen muuttaa ja kylpyhuoneremontti on niin iso ja hintava, että siihen ei mielellään kovin pian ryhtyisi. Toisaalta en haluaisi tehdä ihan neutraalia ja tylsää "varman päälle", koska todennäköisesti sekin alkaisi myöhemmin harmittaa... onpas vaikeaa :)

   Poista
 5. Itse halusin myös melko yksikertaisen kylppärin, mutta samalla pelkäsin juuri sitä kyllästymistä. Kaakelivaihtoehdot ovat nykyään kaikki aika moderneja :/ Otin meille ison valkoisen, mutta marmoroidun laatan. Koko taitaa olla 30x90. Toimii todella hyvin :) Juuri sellainen neutraali, mutta vanha tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta suihkusta vielä.. löysin meille aluksi vaan aivan hirvittävän hintaisia suihkuja (3000€) :D Pyysin sitten toimittajaamme etsimään mahdollisimman samanlaisia mutta edullisempia vaihtoehtoja. Meillä on nyt lähes identtinen suihku tuon ylimmäisen kuvan mallin kanssa. Damixan, joka oli muistaakseni erittäin edullinen. On myös toiminut moitteetttomasti :)

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Damixa on ihan uusi tuttavuus. Isompi laatta voisi myös olla meille hyvä, täytyypä käydä taas katsomassa teidän kylpyhuonekuvia :)

   Poista
  3. Laatta on Villeroyn. Kylpyhuoneesta löytyy muutama postaus. Parhaat kuvat löytyy sieltä syyskuun Avotakasta ;) Tila on vaan niin haastava kuvata, ettei ole paljon tullut itse kuvattua. Kuvauskalusto on tosin päivittymässä eli ehkä saadaan kohta vähän suihkun puoleltakin kuvia :)

   Poista
  4. Meille tulee myös alakerran kylpyhuoneeseen "normaali" ikkuna, minusta se tekee tilaan jo kivaa tunnelmaa.

   Poista
 6. Joo, tuo hanajuttu ei ole yksinkertainen. Pitää olla suomalaiselle vedenpaineelle sopiva hana, niin ettei voi tilata mistä vain mitä tahansa. Täällä pähkäilty kauheasti niitä myös ja lopulta päädyttiin johonkin. Meillä hankittiin siis Tampereelta Näsin vesijohtoliikkeestä seinähana sekä suihkusetti sellaiselta valmistajalta kuin Christina Rubinetterie. Ne on hyväksytty myös Suomessa. Jos haluaa suihkusetin, jossa ei ole termostaattia, niin ne on edullisia, mutta meillä miesväki ei suostunut sellaiseen, joten oli pakko etsiä termostaatillinen. Hirveissä hinnoissa vaan ne. Tuosta canova CN 486 suihkuhanasta saimme tarjouksen 685€, on termostaatillinen. Damixa olis ollut sitten toinen vaihtoehto, mutta siinä on nykyään käsisuihku vaihdettu vähän tylsemmän näköiseen kun mitä siinä oli aiemmin ja termostaatti ei ollut kivan näköinen. Jos on varaa kalliimpiin niin Helsingissä on se Venuksen kylpy, joka edustaa vanhantyylisiä kylpyhuonetuotteita, mutta hinnat kyllä hurjia. Kurkkaa tuo Christina Rubinetterie ja etsi sieltä classic sarjan hanoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos näistä viisaista neuvoista!

   Christina Rubinetterien hanat näyttää ihanilta, meillä on kyllä ihan säästöbudjetti kylpyhuoneissa, joten katsotaan millaisiin ratkaisuihin meillä on mahdollisuus.

   Ehdottomasti kuitenkin vanhanaikaiset hanat, mutta saattaa olla, että esimerkiksi kylpyammeen hana jää ilman termostaattia.

   Poista
  2. Ai niin, tuo Näsin vesijohtoliike on osa niitä Hanakat -liikkeitä, eli Christina Rubinetterien edustus löytyy varmaan niistä kaikista. Meidän yhdet tutut (heillä blogi Lundagård) tilasivat muuten Saksasta vanhan tyylisen suihkuhanan ja ilmeisesti siellä on siis samat vedenpaineet kuin täällä. Englannissa taas olisi paljon hienoja hanoja, mutta ainakin rautakauppiaat on sanoneet niistä, että niillä on eri vedenpaine ym. hyväksynnät. Vaikea kyllä tietää itse mistä maasta tilatut ok... Mutta toi Christinan classic sarja oli ihan mukava ja monipuolinen, että ei onneksi tarvinnut päätyä tilaamaan verkosta:)

   Laatoitus on meillä seinissä 20x20 valkoista peruslaattaa, limittäin ladottuna. Lattiassa Pukkilan kuuskulmaset laatat. Haaveilin lattiaan betonilaatoista, mutta hinta oli liikaa. Seinään piti laittaa 15x15 valkoista, mutta sitten löysin tuon lattia- ja seinäkaakelierän jonkun rakennusliikkeen jäämistöstä tosi edullisesti. Lavuaari on 40-50-luvun lavuaari, joka maksoi 2 € kierrätyskeskuksessa! Hanat (suihkuhana + termostaatiton seinähana lavuaarille) onkin huoneet kalleimmat hankinnat. Tosin vessanpönttö vielä hankkimatta ja se onkin taas tosi vaikea juttu vanhan tyylisessä kylppärissä... Haluaisin Byggfabrikenin yläsäiliöllisen vessanpöntön, mutta mies sanoo, että se on liian kallis. Ja onhan se!

   Poista
  3. Teidän kylpyhuone kuulostaa ihan täydelliseltä! Me yritetään myös löytää vanhoja lavuaareja, niitä näyttää olevan ihan hyvin tarjolla.

   Wc-pönttöä olen myös miettinyt, että millainen sen kuuluisi olla. Alakerrassa onneksi wc on eri tilassa, joten siellä ei kaikkia kylppärikalusteita tarvitse saada sopimaan wc-pöntön tyyliin :)

   Poista
 7. Meillä oli edellisen talon kylpyhyuoneessa sitä perus 15x15 laattaa. Suurin osa seinälaatoista oli valkoisia, mutta ne oli sellaisia satiinipintaisia, ei siis kiiltäviä. Sitten oli jokunen 1-2 laatan levyinen pystyraita kiiltävää mustaa. Tila nimittäin oli kanssa ikkunaton ja sivuvintin puolelle jatkettu, lähinnä sellainen puolikas harjateltasta.
  Lattialaattana oli se sellainen kahdeksankulmainen valkoinen himmeä laatta, johon tuli neljältä reunalta pieni (postimerkin kokoinen) kiiltävä musta mosaikinpala.
  Ainoa moka oli se, että ekaks saumattiin lattia valkoisella. No siinähän ne kulkuväylät tuli esiin aika pian.
  Se matta/satiini/himmeä tai mikä se nyt olikaan valkoinen, oli jotenkin lämpimämpi kuin kiiltävän kalsean valkoinen. Seuraavaan kylppäriin valitsin erilaisen tunnelman, mutta melkein kaduttaa, etten toistanut sitten sitä jo koettua versiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä!

   Hyvä kuulla varoitus tuosta valkoisesta saumasta, en ole kova jynssäämään lattioita, mutta silti en kestä katsella pinttynyttä likaa, eli meille ei sitten tule valkoista saumaa :)

   Poista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Samanlaisia ajatuksia kylpyhuoneesta minullakin, pelkistetty ja vanhanaikainen. Teille tulee kyllä kaunis talo! :)

  VastaaPoista
 10. Olipa ihanaa löytää blogisi, jäin tänne koukkuun! Samanlaisia kylppäri ajatuksia täälläkin ja hanojen kanssa aikan tuskailin. Olin jo vähällä tilata ulkomailta juuri tuollaisen ihanuden kuin kuvassa oli, mutta kysyttyäni putkimieheltä asiasta tarkemmin jäi se tilaamatta.Varoitteli siitä että täällä suomessa on aivan erilaiset vedenpaineet ja jotain muuta plaa plaa... joten...tee tutkimustyötä ennenkuin tilaat. Saattaa tulla ongelmia eteen.
  Itse päädyin sitten Moran mallistosta löytyvään. Väri ei tietenkään ole se unelma, mutta pakko ajatella järellä vaikkei haluaiskaan. Täällä sitten katselen tulevaa kylppäriäsi vihreenä kateudesta, jos sittenkin onnistut hankinnassa!

  VastaaPoista
 11. Selvittelitkö koskaan, mistä mustia suihkuja saisi suomeen oikeilla "merkinnöillä"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaisla, tämä ei valitettavasti selvinnyt koskaan. Valitaimme kuitenkin vanhan hopean/kromin väeiset hanat ja suihkut taloon.

   Poista