31.8.2013

Pihasuunnitelma
Pihasuunnitelma on nyt valmis. 
Tonttimme on rinnetontti  kasvuvyöhykkeellä 1b.

 Puutarha näyttää suunnitelmassa tosi kauniilta, pihan takaosa saa jäädä luonnontilaan ja etuosa on  yhdistelmä  käytännöllistä perinnepihaa ja klassisia muotoja. Pidän erityisesti siitä miten pihasuunnittelija Kirsi on ajatellut meidän perheen toiveita myös pihan toimivuudessa. Piha ei ole pelkkä talon koristus, vaan se on osa päivittäistä elämää ja sieltä - toivottavasti - saadaan myös hyvää satoa meidän ruokapöytään.
Kompostoinnille on varattu oma alue puutarhan sivulla, ja potagerissa, kasvulaatikoissa ja yrttipenkissä on käytännöllisiä ja samalla kauniita kasvupaikkoja lempikasveilleni.


Pihalle on myös suunniteltu ihania erilaisia ruusuja: Portin lähelle peittoruusua, nukkeruusuja ja pavement-ruusua ulkorakennuksen vierustalle. Perinteinen papulanruusu istutetaan terassin portaikon viereen.

 Naapurin rajalle kasvatetaan pitkä syreeniaita ja pihan sisääntulolle portin viereen kolmen helmiorapihlajan rivistö, jonka kanssa voin harjoitella muotoonleikkaamista.

Kasviluettelossa on perinteisiä kestäviä lajikkeita, ja myös muutama minulle uusi kasvituttavuus:

Japaninruusukvitteni (Chaenomeles japonica) on hauskannäköinen hyöty- ja koristekasvi. 
Marjojen c-vitamiinipitoisuus on kaksinkertainen appelsiiniin verrattuna ja pektiinipitoisista marjoista saa tehtyä hyviä marmeladeja ja hilloja. 


Japaninruusukvitteni


Kellarin oven edustan pienelle pergolalle on tulossa Palsamiköynnöstä (Schisandra chinensis), jonka marjoja käytetään paljona Itä-Aasiassa piristävänä rohdoksina, sekä esimerkiksi teen ja mehun valmistukseen.

Palsamiköynnös
Ensiviikolla tontilla alkavatkin maatyöt, joten hyvä kun pihasuunnitelma on valmiina niin urakoitsija tietää  mihin maata kannattaa tontilla siirrellä.

10 kommenttia:

 1. Ihastuttavaa! Haaveilen kovasti, että meilläkin voisi tuollaisen suunnitelman teettää, mutta budjetti ei mitenkään anna siihen saumaa. Ehkä sitten myöhemmin :)

  Tuo kvitteni ja palsamiköynnös kuulostavat mielenkiintoisilta. Juuri tuollaisia hieman erikoisempia kivoja juttuja löytyy, kun on ammattilainen tekemässä suunnitelmia. Taidan tutustua molempiin itsekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itse sellaisessa kuvitelmassa, että pihasuunnittelijat tekevät vaan jotain tosi kalliita ja moderneja pihoja, mutta ainakin me saatiin juuri meidän pihaan ja meidän mieleen oleva suunnitelma.

   Meillä tontin haasteet on talon asettuminen tontille niin, että symmetriasta ei tietoakaan (kaavamääräys) ja rinteen muoto, ja kun itse toivoin juuri sopusuhtaisesti sommiteltuja näkymiä, niin tarvitsin kyllä ammattilaisen keksimään sen miten kulkureitit ja eri toiminnot asettuvat tällaiselle rinnetontille kauniisti.

   Kasvit olivat myös juuri toiveiden mukaisia ja kuitenkin pihaan tulee nyt monipuolisemmin eri lajikkeita kuin mitä olisin itse osannut miettiä.

   Katselin jo kvittenihillojen reseptejä, ilmeisesti pektiiniä on marjoissa niin paljon, että jos haluaa tehdä vähäsokerisempia hilloja, voi esim. omenoiden sekaan laittaa kvitteniä, niin hyytymiseen ei tarvita muuta.

   Poista
 2. Voisin kuvitella, ettei oikein millään malttais odottaa, että kaikki on valmista..
  Kuulostaa niin hyvältä suunnitelmalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se vähän on, että suunnitelma tuntuu jo niin todelta, että välillä pitää ihan muistuttaa itseään, että näkymä tontilla ei ihan vastaa vielä suunnitelmaa :D

   Poista
 3. Kuulostaa kauniilta :) Itsekin olen alkanut pohtia, että pitäisi saada ammattilaisen apua. Meillä on liikaa isoja ja pieniä lehtipuita, mutta niiden kaataminen tuntuu kovin lopulliselta. Pitäisi olla aivan varma asiasta, ja ammattilaisen silmä voisi tuoda toivottua harkintaa. Jokunen uusi kukkapenkkikin olisi kiva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kokemus ainakin on juuri sellainen, että ammattilainen osaa ottaa huomioon asukkaiden toiveet, mutta näkee myös ne realiteetit mitä pihassa on mitä toimenpiteitä se vaatii, että lopputulos olisi paras mahdollinen.

   Jos päätätte käyttää pihasuunnittelijaa, niin suosittelen kyllä valitsemaan sellaisen suunnittelijan, joka tuntee vanhoja puutarhoja ja tietää millaiset tyylit ja kasvit sopivat yhteen vanhan talon kanssa, ja jos olette täällä jossakin pääkaupunkiseudun suunnalla, niin Kirsi Tuomista voin tosiaan lämpimästi suositella :)

   Poista
 4. Kuulostaa hienolta. Onnea uuteen raksaprojektiin. Terkuin uusi lukijasi ja tervetuloa seurailemaan myös omaani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun löytyy uusia blogituttavuuksia :)

   Tervetuloa seuraamaan meidän matkaa oman talomme asukkaiksi!

   Poista
 5. Mielenkiintoisia suunnitelmia. Meillä on juuri valmistunut omakotitalo haastavalla rinnetontilla ja yritän pohtia pihaa. Mies on sitä mieltä että pihasuunnittelija on turhaa, mutta minä kaipaisin kyllä kovasti asiantuntijan apua. Taidanpa ottaa selvää teidän pihasuunnittelijasta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pihasuunnittelijoissa on eroa, ja toiset osaavat paremmin ottaa huomioon asiakkaan toiveet ja tontin ominaisuudet. Meillä tosiaan kun myös rinnetontille rakennetaan, niin pihasuunnitelman avulla saamme minusta nyt hyvin tontin muodot ja tilan hyödynnettyä, eikä tontille jää hukkaneliöitä pinnanmuotojen takia.

   Poista