24.8.2013

Keittiöajatuksia


Lapset lähtivät eilen mummon ja ukin mukana saaristoon ja mies tuli edellisenä yönä Hollannista kotiin,  ja ottaa nyt takaisin menetettyjä yöuniaan. Olen siis itsekseni ollut hereillä jo seiskasta asti ja ehtinyt rauhassa mittailla paperilla tulevan keittiön kaapin paikkoja.

Olemme etsineet tällä viikolla meille puuseppää tekemään puisen keittiön ja muitakin talon kiinteiteiä kaapistoja ja komeroita. Jotta hinnoista ja työn laajuudesta voidaan neuvotella, pitää meillä olla aika selvä käsitys mitä keittiöön on tulossa.

Olin jo saanut pari päivää sitten keittiösuunnitelmassa kaapit paikoilleen, kun mies eilen kysyi, että kai olen huomioinut suunnitelmassa hänen 120 cm leveän Ilve-lietensä. Ja suunnitelmassahan olin varannut liedelle ruhtinaalliset 60 cm tilaa.  Eilisen illan aikana sain neuvoteltua lieden leveydeksi 90 cm ja vaihdettua lieden merkin "johonkin vaatimattomampaan".

 Ymmärrän kyllä miehen toiveitakin, koska meillä oli Hollannissa aika mahtava kaasuliesi kahdella uunilla ja edellisessä asunnomme Suomessakin juuri Ilven iso kaasuliesi. Ruoanlaitto on nopeaa kaasulla ja tilavan uunin kanssa saa tehtyä ruokia kerralla kunnon satsit. Luulen kuitenkin, että molemmat olemme nyt ihan tyytyväisiä tuohon liedelle varattuun 90 senttiin.  En halua sijoittaa liettä saarekkeeseen, koska toivon, että liesituuletin olisi mahdollisimman huomaamaton, yläkaappien alta esiin vedettävä malli, niinpä sekä tiskiallas, astianpesukone, että liesi tulevat kaikki yhdelle sivulle.
Tässä kuvassa näkyy miten olen luonnostellut keittiötä. Epämääräinen möhkäle keskellä alhaalla on saareke, jota on tarkoitus pitää leivontatasona ja tarjoilupöytänä ja sen uumeniin on ajatuksena saada mahtumaan suuri määrä keittiötarvikkeita.  Sen mittoja varmasti säädetään vielä monta kertaa. Saarekkeen toisella puolella oleva tyhjä tila on ruokapöydälle, sielläkin puolella on korkeita ikkunoita ja pariovi olohuoneeseen, mutta niitä en nyt piirtänyt. 

Ylhäällä keskellä on paikka leivinuunille, sen lopulliset mitat päättää muurari, joka suunnittelee leivinuunin perinteisen tyylin mukaan.

Itselleni yksi tärkeimmistä keittiön käytännöllisistä ja ulkonäöllisistä asioista on  iso kaksialtainen posliiniallas symmetrisesti keskellä ikkunaa.

Muutenkin minulle on keittiön ulkonäössä tärkeää skarpit linjat, esimerkiksi kaappien sijoittelu niin, että yläkaapit muodostasivat symmetrisiä kokonaisuuksia, ja ylä- ja alakaappien ryhmittely olisi myös toisiinsa nähden tasapainossa. Yläkaappeja en vielä ole piirtänyt, kovin montaa niitä ei keittiöön mahdu, mutta lieden päälle nyt aikakin pari.

Yläkuvan Kvänumin Broby-keittiö vastaan oikeastaan ihan täysin toiveitani keittiökaappien tyylistä. Haluaisin keittiöön korkean lattialistan, ihan yksinkertaiset peiliovet posliininupeilla ja suorareunaisen kivitason.

Yläkaapit ja integroidun jääkaapin kaapin haluaisin yltävän kattoon asti, yläreunaan en ole ajatellut ollenkaan listaa. Huonekorkeus on 270, joten en vielä tiedä miten kattoon asti yltävät yläkaapit kannattaisi käytännössä toteuttaa.

Väreissä minua tällä hetkellä viehättää eniten melko tumma harmaa. Ainakin alakaapit voisivat olla harmaat.

 Kivitaso voisi olla lähes musta, tai sitten vaaleampi harmaa. Toivon, että löytäisimme sopivan värin suomalaisista kivilajeista, mutta aikanaan vielä en sitä oikeaa väriä ole löytänyt.

Miehen unelmien Ilve


Jälkihuomautus: Huomasin, että piirroksessa ikkuna on 20 cm väärässä paikassa, eli lieden vasemmalle puolelle saadaankin luultua enemmän laskutilaa.

8 kommenttia:

 1. Voisin kompata sua joka viestissä. Oikein hyviä valintoja keittiöön. Meille tulee varmaankin jotain hyvin samanlaista. :) Mikäs lattia keittiöön? Mä luulen, että meille tulee lankku tai vaihtoehtona korkki, jonka olemme todenneet hyväksi nykyisessä kodissamme. (On muuten vähän samanlainen kuin tuossa ylhäällä olevassa kuvassa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että nämä valinnat kestäisivät hyvin aikaa, puu ja kivi materiaaleina ovat ainakin kestäviä ja ainakin yritän valita tyylin sen mukaan, että se ei kovin selvästi olisi 2013-lukua. Että keittiö ei näyttäisi heti muodin muuttuessa ihan vanhentuneelta.

   Lattiaksi on tulossa leveä lankkulattia, sen totetutuksessa joudutaan kyllä hieman säätämään, koska paksu lankku eristää niin tehokkaasti, että lattialämmitys jää helposti sen alla tehottomaksi. Ainakin ulkoseinien viereen pitää tehdä lattiaa hieman ohuemmasta lankusta, että lämpö pääsee sieltä hyvin nousemaan.

   Mun täytyykin etsiä hieman tietoa tuosta korkkilattiasta, meillä on vielä joitakin tiloja, joiden lattiamateriaalia ei ole vielä päätetty ja korkki voisi olla myös kiva vaihtoehto.   Poista
 2. Meiltäkin löytyy Ilven uuni! Ja nimenomaan miehen valinta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ileven uuneissa on myös minusta tyylikin kohdallaan, juuri katselin eri värivaihtoehtoja.

   Poista
  2. Meillä on Ilven liedessä muuten kaksi uunia, iso ja pieni. Suosittelen jos vaan tilaa on, eikä tarvetta yhdelle jättiuunille. Tämä on ollut todella kätevä, kun tarvii lämmittää vaan jotain pientä. Edellisessä asunnossa meillä oli 120cm uuni, jota oli todella turhauttavaa lämmittää jollekin pienellä kulholle :) Pitää melkeen kirjoittaa postaus Kvänumin-keittiöitä suunnitteleville sekä kokemuksia Ilvestä. Sen verran alkaa tulemaan kaikkea mieleen :)

   Poista
  3. Teidän Ilve kuulostaa kyllä ihanteelliselta. Tee ihmeessä postaus näistä jutuista, luen tosi mielelläni :)

   Poista
 3. ..itseasiassa myös tuo Kvänumin keittiömalli mitä olit katsellut löytyy meiltä. Suosittelen! Jos vain budjetti kestää ottakaa Kvänumin keittiöitä ennenkin asentaneet asentajat. Meillä oli iso ongelma asennuksen kanssa, kun keittiö oli vieras asentajille. Asennuksessa on siis paljon sellaisia juttuja, mitä muilta keittiövalmistajilta ei löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Olemme nyt jutelleet parin huonekalupuusepän kanssa siitä, että teettäisimme koko keittiön käsityönä, meille ei kuitenkaan tule kovin isoja kaapistoja keittiöön, joten hinta paikallisella puusepällä ei ole mahdoton.

   Poista