25.8.2013

Keittiöajatuksia 2

Heräsin tänään kauheaan nuhaan ja taas ennen seiskaa.  Vaakatasossa olo oli sen verran tuskainen, että oli pakko nousta ylös, vetää paksut sukat jalkaan ja ryhtyä keittämään teetä.  Mutta olipahan taas tänäkin aamuna hyvää aikaa miettiä keittiötä :)
Ylläolevaan kuvaan piirsin vähän miltä seinustan kaapit voisivat edestä päin näyttää ja millainen lieden kohta voisi olla.  

Seinä on 4 metriä pitkä ja 270 cm korkea, ikkuna on 120x160cm.

Haluan jättää ikkunan ympärille tilaa, jotta ikkunan näkee paremmin myös sivulta ja, jotta vaikutelma ei tällä sivuseinällä olisi aivan täyteen ahdettu.

Ajattelin, että yhtenä vaihtoehtona lieden yllä voisi olla tuollainen korkeasta koristelistasta tehty kehikko, jonka sisään liesituuletin jäisi piiloon. Otin tähän mallia vanhoista englantilaisista maalaistaloista, joissa liesi on usein omassa syvennyksessään, tämä on siis sellaisen hellasyvennyksen kevennetty muoto, jolloin saamme edes muutaman yläkaapin mahtumaan tälle seinälle. 

Jos tuollaisen toteuttaisi, niin kehikon pitäisi kyllä olla suurempi kuin kuvassa, nyt se yltää toisesta sivusta vain juuri ja  juuri lieden reunaan, joka minusta ei ole esteettisesti hyvä ratkaisu.

En myöskään haluaisi, että lieden päälle tulevat kaapit näyttäisivät pieniltä maustekaapeilta, joten niiden mittasuhteita pitää miettiä tarkkaan.

Alemmassa kuvassa olen merkinnyt tarkemmin seinustan toimintojen sijoittelua. Kuulin juuri heränneeltä mieheltä, että kaasupulloa ei saakaan säilyttää lieden vieressä, eli kaasupullolle pitääkin keksiä joku muu sijoituspaikka. Kävin myös eilen Loviisassa katsomassa vanhoja taloja. Siellä oli myös yksi kunnostettava hirsitalo, jonka toinen pääty oli rakennettu kokonaan uudelleen uusista rakennusmateriaaleista. Työ oli vielä kesken, mutta oli mielenkiintoista nähdä miten perinnehirsitalo oli siellä toteutettu, varsinkin kun rakenteita ei oltu vielä peitetty pintamateriaaleilla ja maaleilla.

5 kommenttia:

 1. Marko Paananen teki tämän viimeisimmän sarjansa ekassa osassa keittiöön naamioidun huuvarakenteen, mutta se taisi olla koko seinän mittainen. Se kannattaisi ehkä silti vilkaista, jos se selkiyttää ajatusta.

  Onko siis ikkunan eteen tulossa ikkunapenkki? Jos tulee, tekisin siitä täsmälleen ikkunan levyisen.

  Onko niin, että jääkaapille ei ole muuta paikkaa? Tuleeko siitä integroitu? Mä ehkä keräisin eri seinälle kaikki korkeat ja pitäisi yhdellä (tällä) seinällä kaikki matalat kaapit. Mutta tämä edustaa omaa filosofiaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva saada kommenttia näistä ajatuksista!

   Tuolla seinällä on keittiön ainoa ikkuna, joka on lattiasta 900, eli ainoa jonka alle mahtuu keittiön normaalikorkuiset kaapit tms. Toisilla seinillä on siis korkeampia ikkunoita, jotka ovat 700 lattiasta, enkä halunnut niiden alle mitään madallettuja tasoja, penkkiä tms. Tuijottelin erilaisia ikkunapenkkejä ja matalia tasoja pitkään kuvista ja tulin vaan siihen tulokseen, että ei ole mun juttu.

   Kuvassa olevassa kohdassa ikkunan alla on siis tuollainen iso posliiniallas... mun pitää varmaan hioa näitä piirustustaitojani, jos se näyttää kerran penkiltä :D

   Tämä on myös keittiön ainoa seinä, jolle saa korkean jääkaapin, muita tuollaisia nurkkakohtia ei ole, ja ikkunoita on joka puolella niin lähellä toisiaan, että niiden väliin ei mahdu laittamaan kuin yksittäisiä kaappeja.

   Klassinen muoto ja symmetria talossa siis vähentää vaihtoehtoja mihin saa eri toimintoja sijoiteltua. Olen kerran aiemmin suunnitellut meille keittiön, ja silloin laitoin juuri kaikki korkeat omalle sivuseinälle. Modernimmissa taloissa kun juuri on usein pitkiä ehjiä seiniä, joille saisi sitten jääkaapit ja muut integroitua nätisti.

   Ei mua silti kaduta meidän keittiön muoto ja isot ikkunat, olen jo aika pitkään ollut tietoinen siitä, että tulee yksi täyteen buukattu seinä ja saareke... ja onhan leivinuuninkin päällä tasoja yms. joita voi käytää nätimpien tavaroiden säilytyspaikkana ja aputasoina vaikka leivonnassa.

   Olisiko sulla muuten jotain vinkkejä saarekkeen suunnitteluun, haluaisin, että se olisi aika iso, mutta kuinka iso? Ja millaisia kaappeja tms. siihen kannattaisi laittaa?

   En myöskään haluaisi, että saareke näyttäisi mitenkään kolkolta ja kylmäkiskoiselta, haen enemmän sellaista kodikkuutta, en mitään kartanon tilausravintolan tyyliä :)

   Poista
 2. Allas on kiva, sori en jotenkin tajunnut. Mutta varmaan jumahdin penkkiajatukseen heti.

  En tiedä sopiiko mitenkään teidän ajatusmaailmaan, mutta on myös jääkaappeja, jotka ovat alakaapistoissa vetolaatikkoina. Mutta en tiedä salliiko tilankäyttö senkään. Mua siis selvästi häiritsee toi yksi korkea... Ja toinen juttu, jos teette mittatilauksena, saatte varmaan kaappien alareunat ja peilit linjaan ikkunan ruutujen kanssa? Jääkaappi on ainoa, joka mahdollisesti joutuu rikkomaan linjan, mutta jopa siinä saattaisi voida huijata, että kaappi katkeaakin muualta kuin peilin rajalta?

  Ja jos/kun allas on ikkunan edessä päädytte samaan kuin me eli ikkunaa ei saa auki, koska hana on tiellä. Haittaako se? Mua harmittaa, mutta päätettiin uhrata se. Meilähän myös taso on ikkunan edessä.

  Mihin käytätte saareketta? (Olisiko saarekkeessa voinut olla allas tai liesi tai molemmat?) Onko se syömistä, leipomista, tarjoilua varten?

  VastaaPoista
 3. Eipä tässä huuvaa paljon näy...
  http://www.livtv.fi/ohjelmat/sisustusarkkitehti-marko-paananen/etusivu/uutinen/jakso-1-keittiö-ennen-ja-jälkeen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta linkistä, kyllä siitä tajuaa minkälainen huuva on.

   Joo, tarkemmat peilien koot ja muutenkin yläkaappien mitat pitää mittailla kunnolla ja katsoa että menevät hyvin. Ikkunaankin laitoin nyt nuo ruudut ihan vaan silmämääräisesti, vaatii vielä juuri sellaista tarkkaa työtä, joka mua ei niin innosta :)

   Oon ajatellut, että uhraan tuon yhden ikkanan avautumisen kauniille posliinialtaalle. Oon aina tykännyt siitä, että tiskiallas on ikkunan ääressä, joten siksi en halua sitä saarekkeeseen.

   Ja liettä en siksi laita saarekkeeseen kun en haluaisi keskelle tilaa liesituuletinta. Paitsi, että katsoin sellaisia ihan litteitäkin liesituulettimia, jotka tulevat ylös katon rajaan ja sitten niitä joskus mainitsemiasi tasosta nousevia, mutta hinta olisi niissä sen verran suolainen, että suosiolla en lähtenyt tuollaisia erikoisempia vaihtoehtoja enempää miettimään.

   Mietin äsken, että jääkaapin voisi integroida johonkin hieman erikoisempaan kaappiin.

   Me puhuttiin miehen kanssa mitä toivotaan jääkaapilta, ja tultiin siihen tulokseen, että sellainen korkea perusmalli sopii meidän käyttötarpeisiin parhaiten.

   Mutta senhän voisi visuaalisesti rajata pois tuosta keittiön kaapistosta, vaikka eri materiaalilla, mietin, että jos tekisi tuohon nurkkaan jonkun komeron ja siihen sisään jääkaapin, nythän siinä on vasemmalta katsottuna ensimmäisenä 40 cm "kotelo", jonka sisään tulee jotain talon pakollisia putkivetoja tms. ja sen viereen sitten jääkaapille paikka. Mietin siis, että jos nämä yhdistäisi sitten molemmat saman komeron sisälle, niin sitten tuo loppu 90 cm korkea keittiönkaapisto muodostaisi oman tasakorkean rivistönsä ilman jääkaappia.

   Tavoittelen meidän keittiössä sellaista shaker-tyyliä, ripauksella persoonallisista maalaistunnelmaa ja ekohenkisyyttä. Meillä käy välillä väkeä syömässä ihan jotain juhla-aterioitakin, niin esim. jouluna olisi kiva, että saareke toimisi hyvin tarjoulupöytänä ja muulloin sitten lähinnä ruoanlaiton ja leivonnan tasona.

   Mutta tärkein funktio saarekkeella olisi kyllä mahduttaa sisäänsä paljon keittiötarvikkeita ja astioita.

   Poista