9.7.2013

KiviaitaOlen lukenut lähiaikoina ohjeita kiviaidan rakennukseen. Olemme ajatelleet, että tekisimme tontin reunoilla kiviaitaa, kiviaita on minusta kaunis ja kestävä ja perinteiseen tapaan ladottuna sopii hyvin maisemaan. Tontilla on aika paljon kiviä ja louhittavaakin riittää. Minkähänlaista se louhittu kiviaines on, voisikohan sitä käyttää kivaidoissa?

Kivien ostaminen ja kuljetus tontille vartavasten aitaa varten ei tunnu kovin järkevältä, kiviaidan ajatukseen meillä kuuluu, että materiaaliksi voisi hyödyntää oman tontin kiviä, jotka muuten pitäisi kuljettaa pois tontilta. Näiden kivien hyödyntäminen paikanpäällä aitana olisi ekologinenkin ratkaisu.

Nyt lähden lasten kanssa keräämään tontin viereisestä metsästä mustikoita, kivaa tutustua lasten kanssa uuden kodin ympäristöön.
6 kommenttia:

 1. Kiviaita on ihana, mutta saattaa varmaan tulla aika kalliiksi? Mäkin olisin halunnut meille. (Hautausmaa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietimme, että jos aidan paikan suunnittelisi jo hyvissä ajoin, niin tontin maatöiden yhteydessä kaivuri voisi samalla raapia aidan linjan auki ja siirtää isoimpia lohkareita paikoilleen, tontin pikkukiviä (sellaisia päänkokoisia, joita on ihan älyttömän paljon) voisi samalla myös kasata johonkin nurkkaan, josta sitten pikkuhiljaa voisimme itse mies- ja naisvoimin nostella niitä aidaksi. Meillä siis haaveissa tuon alimman kuvan tapainen tosi raffi ja melko matala aita. Luulen, että tuollainen vapaasti ladottu on myös niin orgaani muodoltaan, että siitä ei tule synkkää fiilistä, vaan se sulautuisi aika nopeasti osaksi maan muotoja ja kasvillisuutta.

   Eli taas lisää näitä pitkiä ja hankalia projekteja, joista ei ikinä tule valmista :) Olen monta kertaa tullut tulokseen, että tiukka budjetti ja kiire saada valmista ovat mahdoton yhdistelmä, ja kun budjetti ei veny niin kiire pitää unohtaa :D

   Poista
 2. Olisi aivan upea juttu, jos saat kiviaidan toteutettua. Sellainen on kaunis, ylellinenkin vaikka samalla hyvin luonnonmukainen. Mutta vaatii se varmasti aikaa. Ehkä voit miettiä tärkeimmät kohdat, johon sitä tulee ja jonkin siihen sopivan jatkeen helpommasta materiaalista...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkailin tänään tontin pinnanmuotoja ja näkymiä ja luontevin kohta kiviaidalle aivan kuin loisti silmiini tontilla :D Vinosti metsän reunaa kulkeva tontin takaraja olisi ihan selvästi se kiviaidalle sopivin paikka, muualle voisi sitten laittaa aidannekasveja ja vaikka muotoonleikattavaa pensasaitaakin.

   Mitä enemmän etsin tietoa ja katselen kiviaidoista kuvia, sitä hienommalta idea tuntuu. Puutarhaharrastajat ovat laitelleet pihoilleen mitä mielikuvituksellisimpia pengerryksiä ja korkeita kivimuureja, joten ei tuollainen yksinkertainen pitkä kivikasa vaikuta enää kovin vaikealta toteuttaa.

   Poista
 3. Kiviaidat ovat kauniita ja niitä on perinteisesti tehty myös meillä. Isälläni on tapana aina peltotöitä tehdessään hevosen lepotaukojen aikana kerätä kiviä pellolta aidanteeksi. Nytkin vielä näitä isäni tekemiä kiviaitoja löytyy metsästä, jotka vuosikymmeniä sitten olivat peltoja. myös pihaamme isä rakensi kiviaitoja, kaksi pätkää on edelleen tallella ja niitä vaalin kuin silmäterääni!
  ajatuksesi on loistava nimenomaan noin toteutettuna, omalta tontilta kivet tai ihan siitä lähimaastosta:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä rohkaisusta, näen sieluni silmin hevosen rouskuttelemassa heiniään ja miehen nostelemassa kivenmurikoita. Hienoa perinnettä, jota itse miellelläni jatkan :)

   Poista