19.6.2013

Toivoa ja epätoivoa tarjousten kilpailutuksessa

Tällä hetkellä kuitenkin jo enemmän toivoa siitä, että me saadaan hyvä ja ekologinen talo. Uniikki talo on silti selvästikin aika paljon hankalammin ostettavissa kuin talomyyjien valmiit mallit ja niiden variaatiot. 

 Me aloitimme talon suunnittelun viime syksynä, ja vaikka pohja ja julkisivun pääpiirteet olivat parin kuukauden kuluttua jo aika selkeästi tiedossa, olen sen jälkeen kuluttanut satoja tunteja istumalla tietokoneen ääressä etsien tietoa ja vaihtaen sähköposteja myyjien ja muiden asianosaisten kanssa. 

Todellakaan kaikki talomyyjät eivät ole olleet kiinnostuneita tekemään kauppaa tällaisesta hieman erikoisemmasta talosta, varsinkin kun talon ekologisuus on keskusteluissa suuressa roolissa ja alussa suunnitelmamme olivat "ruutupaperille lyijykynällä"-tasoa, tosin nykyajan tapaan ilmaisella talosuunnittelu-tietokoneohjelmalla toteutettuna. 

Vaikka en haluaisi olla vaativa ja hankala asiakas, varmasti monet kysymykseni esimerkiksi siitä voisiko jonkin tiivisteen vaihtaa ekologisempaan, ovat raastaneet joidenkin talomyyjien hermoja.

Muutama myyjä on alusta saakka kuitenkin erottunut edukseen, sähköposteihin vastataan nopeasti ja pyydetyt tarkennukset ja lisätiedot hoidetaan reippaalla aikataululla ja tiedot ovat tarkkoja. Minusta on ollut hienoa huomata, että osa myyjistä ottaa vakavasti meidän ostajaehdokkaiden toiveet ja arvomaailman.

 Jos haluaa saada kaupat syntymään meidän kanssamme, ei kannata missään nimessä alkaa vähättelemään meille tärkeitä asioita. Olemme kyllä saaneet  paljon hyviä neuvoja kokeneilta myyjiltä ja mielellämme keskustelemme parannusehdotuksista, mutta toivon kunnioitusta ja hienotunteisuutta molemmin puolin.

Kun - toivottavasti pian - pääsemme siihen vaiheeseen, että kaupat on lyöty lukkoon, niin laitan kyllä tänne blogiin suostukset meitä neuvotteluissa hyvin palvelleista firmoista. 

Meillä lisähaastetta neuvotteluihin tuo jatkuvasti myös se, että talon rakenneratkaisut voidaan tehdä vasta kun materiaali ja seinärakenne ovat tiedossa, eikä niitä voi tietää ennen kuin talovalmistaja on valittu. Eri rakenteisiin liittyy vielä pieniä yksityiskohtia, jotka nekin vaihtelevat talotehtaiden mukaan. Tarjousten lukeminen on välillä aika puuduttavaa hommaa, ja jo useamman kerran on käynyt niin, että ensimmäisellä tai toisellakaan lukukerralla en ole huomannut jonkin olennaisen asian puuttumista erittelyistä. 

Varmasti helpompaa olisi jos olisimme heti suunnittelun alussa valinneet seinärakenteen ja materiaalin tarkasti, mutta eri vaihtoehtoihin kuitenkin liittyy niin paljon selvitettäviä asioita, että emme olisi olleet valmiita tekemään valistunutta arvausta parempaa päätöstä ennen kuin nyt, kun minulla on ollut tarpeeksi aikaa vertailla vaihtoehtoja ja etsiä niiden ominaisuuksista enemmän  tietoa. Olenkin miettinyt miten niin monella rakentajalla riittää rohkeutta valita talon pääasiallinen materiaali aivan fiilispohjalta, tietenkään intuiition viisautta ei sovi vähätellä, mutta itse kyllä kaipasin jo heti alussa mahdollisimman puolueetonta faktaa eri materiaali- ja rakennevaihtoehdoista. Ehkä kyse on myös luonteenlaadusta, en osaa heittää aivoja narikkaan, vaikka joskus se olisikin kaikkein järkevin teko sillä hetkellä.

Onneksi meillä alkaa nyt jo neuvotteluiden loppu häämöttää, ja tuntuu, että enää vain hyviä vaihtoehtoja on jäljellä.
4 kommenttia:

 1. Ihailen sun sinnikkyyttä. Mä aina välillä väsyn ja sit sorrun kompromisseihin ja harmittelen niitä jälkikäteen. Varsinkin rakentamisessa, mutta myös remontoinnissa pitää tehdä ihan hillitön määrä päätöksiä ja valintoja, ja pitäisi juurikin pysyä tekemään informoituja päätöksiä ja niiden päälle kilpailutus ja tarjousten tulkinta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on tosi surulista kun olen joistain raksablogeista lukenut siitä miten ei olla oikein sinut suurimpien valintojen eli sen rakennustavan, seinämateriaalin ja talon tyylin kanssa.

   Nyt itsellenikin tulee aina välillä (usein) sellainen olo, että "ihan sama, kunhan nyt joku talo vaan saadaan" ja tekee mieli valita vaan helpoimmat vaihtoehdot. Sitten kuitenkin yritän ajatella, että tässä ei ole mitään kiirettä ja että joillekin hankalan tuntuisille päätöksille on hyvä antaa hetki aikaa.

   Inspiraatiota myös tarvitaan, ajatus ekologisemmasta elämäntavasta ja sen mahdollistavasta omannäköisestä kodista meinaa tässä kaiken keskellä unohtua, vaikka se tuleva terveellinen ja hyvä koti perheelle, onkin tärkein asia ja päämäärä, jota tässä koko hommassa tavoitellaan.

   Poista
  2. Mä olen nyt ollut itselleni tiukkana, että jos on kaksi vaihtoehtoa, valitsen jännittävämmän, erikoisemman ja kiinnostavamman, enkä sitä tavallista.

   Poista
  3. Hyvä ohjenuora, tuolla saa varmasti hienon kodin! Ja jos sitä toteuttaa elämässä muutenkin, niin eipä tule tylsä elämäkään :)

   Poista