23.6.2013

Kierrätysovet Luin alkuviikosta Rintamamiestalo-keskustelupalstaa ja vaikka en seuraa palstan osto- ja myyntiosastoa, satuin huomaamaan etusivulla ilmoituksen otsikon, joka kiinnitti huomioni. Myynnissä olisi Riihimäellä vanhan talon ovia ja ikkunoita. Laitoin heti myyjälle sähköpostia ja pyysin kuvia ja hintatietoja. Ovet olivat myynnissä karmeineen, joka on aika harvinaista, ja helpottaa paljon ovien kunnostusta kun itse ei tarvitse ryhtyä askartelemaan oviin sopivia karmeja. 

Ovien hinta oli  80 e/kpl ja lasiovet 120 e/kpl.  Ikkunatkin olivat hyvänmallisia, vaikkakin mielestäni ovia huonommassa kunnossa, rakennusmääräysten takia emme kuitenkaan voi käyttää vanhoja ikkunoita Pömpelissä.

Meille tulee paljon pariovia ja osa ovista pitää olla estettömyyssäädösten takia leveitä, joten yhteensä voimme käyttää Pömpelissä vain neljää aivan kapeaa vanhanajan peiliovea. Muutkin olivat huomanneet saman ilmoituksen ja yksi henkilö oli jo sopinut meitä ennen menevänsä katsomaan ovia, en kuitenkaan ollut kuvista huolimatta aivan varma olisivatko ovien mittasuhteet ja yksityiskohdat sitä mitä haemme, joten päätin varata näkemättä aluksi vain yhden lasillisen oven ja yhden peilioven, jotka kuvissa näyttivät parhaimmilta. Tänään sitten lähdimme Riihimäelle peräkärryn kanssa, ovet olivat niin hyvässä kunnossa kuin myyjä oli kertonutkin, ja ulkonäöltään juuri niin suloisia kuin olin toivonut. Onneksi vielä yksi peiliovi varaamieni lisäksi oli jäljellä, joten sain mukaani sellaisen ovijoukon kun halusinkin. Lisäksi ostin vielä samaan taloon kuuluneet kaksi komeron peiliovea, komeronovet näyttivät siltä, että niissä ei ole ollut saranoita, eikä muutakaan käytönjälkeä näkynyt, joten saattaa olla, että komeronrakentajan suunnitelmat ovat joskus aikoinaan muuttuneet ja pikkuovet ovat odottaneet käyttämättöminä tähän päivään asti.

 Vaikka isot ovet ovat ehjiä ja puu tukevaa, on niissä silti aikalailla kunnostamista. Maalissa on hieman mustumaa (mielestäni pellavaöljymaalissa kasvanutta vaaratonta hometta), yksi ovi ei mene tällä hetkellä kiinni, ja myös lukkoja pitää kunnostella. 

Ovia myyvän miehen naapurustossa oli monta kaunista puuhuvilaa viime vuosisadan alkukymmeniltä, miehenkin tontilla oli tällainen kaunis huvila ollut, mutta 60-luvun lopussa tontille oli haluttu rakentaa moderni tiilitalo, jolloin kaavamääräysten takia vanha huvila oli pitänyt purkaa. Miehen isä oli ollut hyvin pahoillaan vanhan talon purkamisesta ja niinpä 70-luvun alussa talon ikkunat ja ovet oli haluttu ottaa ehjinä talteen. Ovia ja ikkunoita oli seuraavat vuosikymmenet säilytetty pienessä piharakennuksessa ja tänään ovet sitten päätyivät meille. Kiitos vain niille, jotka jo silloin 70-luvun alussa olivat ajan hengen vastaisesti ymmärtäneet näiden ovien arvon.8 kommenttia:

 1. Meillä on yhdessä ovessa samanlaiset lukon helat ja kahvan helat. Hienoja ovat. Hyvä löytö!

  Oletko sä nähnyt muistaakseni Grand Designs -sarjassa jakson, jossa nainen kiersi Englannista ympäri Ranskaa hakemassa rautaisia kierreportaita, konttikaupalla vanhaa parkettia, ikkunoita, ovia jne. Siinä oli jotain tutunkuuloista... Se rakensi niistä uuden talon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut Grand designs-sarjaa, mutta tuollainen jakso on jäänyt näkemättä, meillä on tuota sarjaa tallennettuna, niin pitääpä etsiä jos löytäisin tuon :)

   Suhtaudun aika rennosti siihen kuinka paljon rakennusaineksia löydämme käytettynä, helposti tulee kauhea stressi jos on pakko löytää, ja niin kuin kirppiksilläkin, kun hakee jotakin tiettyä, niin silloin tuskin löytää mitään, mutta kun avoimella mielellä vaan katselee ja kiertelee niin tekee parhaat löydöt.

   Olemme varautuneet esim. juuri ovien kanssa siihen, että tilaamme vanhan mallin mukaiset uudet ovet ja kun niiden hinta on tiedossa, on aivan mahtavaa löytää joitakin 80 e maksavia vanhoja ovia.

   Poista
 2. Mä yritin googlata sitä aamulla kännyllä. Jos sarja on oikea, veikkaan kakkoskauden Farnhamia, mutta voin olla väärässä. Samantapaisia sarjojahan on muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olisi kiva nähdä tuo jakso!

   Poista
 3. Mukava löytö! Multa löytyy samaa kahvaa ja helaa varaosista, jos johonkin oveen haluat samanlaiset :)

  VastaaPoista
 4. ovet ovat todella kauniit, ihanat kahvatkin! on mukavaa seurata Pömpelin edistymistä, vaik meil ei mitään rakennusaikeita olekkaan. kirjoitit jossain postauksessa leivinuunilla ruuanlaittamisesta. jokainen leivinuuni on erilainen, oma yksilönsä ja kyl sen paisto-ominaisuudet pian oppii ja myös unohtaa! itsellä tuppaa talven jälkeen aina kesän ekat paistokset palaa kakkos kodissamme, missä laitan pääsääntöisesti ruuan puuhellalla ja leivinuunissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen kyllä tosi iloinen, että tuollaiset ovet löytyivät!

   Täytyy tosiaan varmasti varautua harjoittelemaan hieman, että leivinuunilla ruoanvalmistus alkaa sujua :)

   Poista