10.6.2013

IkkunatTällaisia lunetti-ikkunoita on piirretty yläkerran huoneisiin. Rakenteen toteutus on vielä aikalailla mysteeri, ekovillaa kun tarvitaan yläpohjaan paksu kerros ja lunettien mittasuhteet pitäisi säilyä keveinä ja pienipiirteisinä. Kattolyhtyihin ei siis oikein ekovilla tule kysymykseen. 

Miehen ja minun huoneeseen ei tule lunettia vaan laakamallinen kattoikkuna, josta voi katsella taivasta ja huoneeseen saadaan pohjoisen ilmansuunnan rauhallinen valo.

Alakerran keittiön ja olohuoneen ikkunat ovat  melkein 180 cm korkeat,  allaolevaa mallia sanotaan Ruotsissa "kustavilaiseksi".  Etsin erilaisia historiallisia puitejaon vaihtoehtoja vanhoista rakennuksista ja tämä on minusta sopivin meidän taloon. Ja muutenkin minusta kaunein ikkunamalli :)

Yläkerran päätyihin olen pyytänyt tarjouksen yksinkertaisemmasta kuusiruutuikkunasta, malli on hieman keveämmän näköinen kuin alakerran ikkunat, mutta sopii minusta samaan taloon näiden alakerran ikkunoiden kanssa.8 kommenttia:

 1. Teidän talosta tulee kyllä kaunis, sen tietää jo! Toivotaan, että saatte lupa- ym. asiat pian järjestettyä, alatte siis tänä kesänä kuitenkin rakentamaan, eikö? Jännää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta!

   Todennäköisesti rakennus alkaa vasta ensi keväänä, mutta jos luvat järjestyvät nopeasti voi olla, että ehdimme saada perustukset kuntoon jo syksyllä.


   Poista
 2. en ole aiemmin tiennytkään noiden lunetti-ikkunoiden nimeä, ovat ehdottomasti minun suosikkimalliani. meillä on ollut yläkerran huoneissa kattoikkunat yli 20 vuotta ja hyvin ovat toimineet. kuten sanoit, niistä on aivan ihanaa katsella tähtitaivasta ja ihailla kuuta. sinulla on ehkä yksi mukavimmista vaiheista menossa, oman kodin suunnittelu:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen oppinut paljon uutta sanastoa näistä perinnerakennusblogeista, vähän aikaa sitten sain selville mikä on "kissanpenkki", vanhat nimitykset on usein ihan mahtavan sympaattisia :)

   Näitä lunetteja, silloin kun eivät ole kattolyhtyinä vaan ihan suoralla seinällä esim. oven päällä, kutsutaan mielestäni myös rukinpyöriksi tai auringoiksi. Minusta on hauskaa, että sama ikkuna on sekä luna eli kuu, että myös aurinko :)

   Poista
  2. kahdet kasvot, kaksi nimitystä eri tilanteissa, mielenkiintoista, suomenkieli on niin rikas! nyt jäi vaivaamaan, et mikä se "kissanpenkki" sitten onkaan? meillä kissat valtaavat kaikki "penkit";)

   Poista
  3. Joissain taloissa räystäslista jatkuu jonkun matkaa talon päätyseinän puolelle, minusta se näyttää siltä, että siinä mukaillaan antiikin fasadia. Siellä ylhäällä listan päällä on sitten hyvä kissan istua tarkkailemassa pihapiirin tapahatumia :)

   Poista
 3. Oi! Tosi ihanat ikkunat valitsit!

  Ja tuohon ylläolevaan keskusteluun on pakko kommentoida, meillä nuita räystäslistoja jotka jatkuu päätyseinälle sanotaan pululankuksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Pululankku ei jotenkin kuulosta niin suloiselta kuin kissanpenkki, mutta epäilemättä pulutkin viihtyvät yhtälailla siellä istumassa.

   Poista