1.5.2013

Klaffipöydän pellavaöljyvahausMeillä ei ollut Suomeen tullessamme ollenkaan ruokapöytää, koska totesimme, että edellisen ison, mutta halvan Ikea-pöydän muutto- ja kuljetuskustannukset olisivat monenkertaiset pöydän arvoon nähden. Pöytä oli myös mitoitettu Hollannin kodin isoon saliin, joten edessä oli pöydän etsintä Suomesta. Vanha  puinen klaffipöytä löytyi onneksi edullisesti Huutiksesta jo ennen muuttopäivää ja sain Hollannista käsin sovittua pöydän noudon valmiiksi tänne vuokra-asuntoon.

 Pöytä oli meille tullessaan osittain puupuhdas, joku edellinen omistaja on poistanut maalin pöytälevystä sekä joistakin kohdista jalkoja ja loppuosa pöydästä on ollut edelleen paksun ruskean maalikerroksen peitossa. Minua tämä monivärisyys ei juuri ole haitannut, mutta lapset saivat pöydän kuivahtaneesta pinnasta tikkuja, ja koska pelkkä hiominen ei enää auttanut, päätin, että pintaan pitää saada puuta hoitava luonnollinen vaha.

Yleensä on oikein pidä kuultokäsiteltyjen puupintojen ulkonäöstä, mieluummin käytän täysin peittäviä aineita, mutta koska ajatus luonnonmukaisesta ja myrkyttömässä pellavaöljyvahasta tuntui houkuttelevalta ja löysin Rakennusapteekista tosi hyvän värisen harmaan vahan, päätin kokeilla tulisiko pöytätasosta kuitenkin kiva vahattuna. Vahaahan voi kuitenkin lisätä useampia kerroksia, jolloin peittävyyttä saadaan kerta kerralta lisää.  Itse vahasin pöydän kahteen kertaan, ja tykkään paljon lopputuloksesta. 
Vaha on valmistettu pellavaöljystä, mehiläisvahasta, luonnonpigmenteistä ja vedestä, ja se oli hyvän tuntuista levittää. Aluksi vaikutti siltä, että vahan kuivuminen kestäisi pitkään, koska levitin sitä ehkä liian paksun kerroksen ekalla kerralla, mutta kuitenkin jo seuraavanan päivänä pinta oli sen verran kova, että sain jo lisättyä uuden kerroksen. 

Tikkuja pöydästä ei enää tule, ja pinta tuntuu miellyttävän silkkiseltä. Koska olen vahan harmaaseen sävyyn tosi tyytyväinen, kävin ostamassa myös saman valmistajan harmaata pellavaöljymaalia, jolla ajattelin maalata vielä pöydän jalat sopimaan yhteen pöytälevyn sävyn kanssa. Pellavaöljymaalia ei valmisteta täysin samana harmaan sävynä kuin vahaa, joten valitsin "sumunharmaan", joka on hyvin lähellä vahan sävyä, vain aavistuksen kylmempi. 

En kuitenkaan ihan vielä pääse maalaamaan jalkoja, koska pöytä on jatkuvassa käytössä ruokailu-tietokone-läksyjenteko-askartelupöytänä ja öljymaalien kuivuminen kestää oman aikansa. Täytyy nyt vain malttaa odotella sopivaa tilaisuutta.

Uusi pinta pääsi tänään tositoimiin kun siltä tarjoiltiin aikainen aamiainen vapun kunniaksi.8 kommenttia:

 1. Hieno! Saman tapainen harmaa, joka tulee säänpieksemään puuhun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kanssa taas huomasin miten paljon pigmenttien laatu ja tuotteen koostumus vaikuttavat esteettiseen vaikutelmaan. Väri heijastelee valaistuksen vaihtelua kauniisti, päivänvalossa pinta näyttää vaaleammalta helmenharmaalta ja näitä kuvia kun kuvasin kynttilänvalossa niin pinta oli juuri sellainen ajopuun värinen.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, kauniimmalla pöydällä myös arkisetkin kattaukset näyttävät kivemmilta :)

   Poista
 3. Tulipa kaunis!
  Saakohan noita tuotteita muualta?
  Kiinnostaisi kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahan valmistaja on Allbäck, Rakennusapteekista voi tilata tuotteita myös postin kautta, ja ainakin Juvi ja nettikauppa Kodinonnella näyttävät myös myyvän näitä vahoja.

   Ostin itse vain 2 dl pikkupurkin ja siitä jäi vielä noin puolet käyttämättä. Eli jos ei kovin montaa kerrosta laita, niin 2dl purkki riittää aika isolle alalle.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä! Meillä on 3-4 erilaista klaffipöytää tuolla talolla ja ne kaikki on joko pilattu maalilla tai pinnaltaa sellaisia, ettei niitä pelasta enää kuin höylä. Taidankin tutustua tuohon mainitsemaasi tuotteeseen ja päätyä vahaamaan aikanaan pöytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä vanhemmat klaffipöydät tuntuvat olevan nykyään suosittuja ja oikein hinnoissaan, antiikkikaupassa oli myynnissä ihan samanlainen pöytä kuin tämä meidän, ja hintaa 1200e. Kannattaa siis varmasti teidänkin laitella klaffit kuntoon niin teillä on sitten Jovelassa melko arvokas sisustus :)

   Poista