9.5.2013

Klaffipöydän kunnostus jatkuu


Täällä aamulla pimeässä yritän kuvata klaffipöydän uutta maalia. Pellavaöljymaalia on yksi kerros ja lisäksi seuraavana päivänä tehdyt paikkaukset. Pellavaöljymaalia kannattaa laittaa niin vähän kuin vain ikinä pystyy, tein niin, että hiersin siveltimen päässä olevaa pientä maalimäärää mahdollisimman isolle alueella ja vasta kun maali alkoi olla ihan loppu, lisäsin taas hieman maalia ja jatkoin. 

Pellavaöljymaalipurkkia kannattaa sekoitella maalauksen aikanakin, pigmentit laskeutuvat  helposti pohjaan. Maalia ei myöskaan kannata automaattisesti ryhtyä ohentamaan, ja ainakin Allbäckin maalin koostumus oli sellaisenaan juuri sopivaa maalattavaksi.

Allbäckin maali vaikuttaa minusta parempilaatuiselta kuin Uulan vastaava, luonnonpigmenteissä on kaunis hehku ja öljyn ja pigmenttien suhde tuntui ihan täydelliseltä. "Sumunharmaan" sävy on oikeastaan tosi sama kuin pöytälevyssä olevan pellavaöljyvahan, tai mahdollinen sävyero ei ainakaan minua pistä silmään kun vahapinta on maaliin verrattuna kuitenkin pintastruktuuriltaan niin erilainen.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi9.5.13

  Hei! Olen juuri kunnostamassa vanhoja puutuoleja ja mietin, että kävisikö tuollainen pellavaöljymaali niihin. Tuleeko lopputuloksesta peittävä? Tuoleihin kun jää jonkin verran vanhaa maalia alle. Vai pitäisikö pinnan olla ihan puhdasta puuta? Onko sinulla tietoa kenties jostain muusta maalista, joka voisi soveltua tuollaisille ennestään maalatuille tuoleille? t. Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni,

   Olen kyllä maalaillut vanhojenkin maalien päälle, mutta tällöin - vanhan maalin ominaisuuksista riippuen - maalipinnasta ei välttämättä tule kovin tasainen. Rosoinen pinta voi olla kyllä ihan hienokin, paljon on kiinni omista mieltymyksistäsi.

   Pellavaöljymaalilla kannattaa maalata useita hyvin ohuita kerroksia, jolloin pinnasta saa kyllä täysin peittävän. Maaleissa on kuitenkin eroja, toisissa maaleissa on paljon pigmenttiä, jolloin pinnasta saa jo kerralla peittävän.

   Jos haluat tuoleihin tasaisen pinnan ilman että poistat alta kaikkea maalia, voisi olla hyvä idea käyttää ensin pohjamaalia, joka samalla tasoittaa epätasaisuuden ja parantaa maalin tarttuvuutta.

   Esimerkiksi vesiohenteisilla Uulan Into-sisämaaleilla saa myös kerrasta hieman paksumman maalipinnan, joka myös peittää pohjan epätasaisuutta.

   Poista
 2. Hyvän maalin löytyminen on aina loistojuttu. Niissä on eroja. Saako tuota Allbäckin maalia miten hyvin kaupoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä maalilla on ilo maalata! :) Kävin itse ostoksilla Rakennusapteekissa, heillä on nykyään kauppa myös Helsingin keskustassa ja lähettävät tuotteita myösp ostin kautta, lisäksi ainakin Juvi ja jotkin muutkin nettikaupat myyvät näitä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Olen alkanut hyväksyä sen tosiasian, että värivalintani onnistuvat aina kun valitsen jonkun ns. perinnesävyn :) Ajattelin pitkään, että perinnevärikartat rajoittavat liikaa vaihtoehtoja, mutta vuosien mittaan olen sen huomannut, että kyllä vaan ne parhaimmat sävyt löytyvät perinnemaalien valmistajilta.

   Poista