4.5.2013

Ikkunoita ja ovia

Lähdimme eilen aamulla ajelemaan kohti Joutsaa ja Sydänpuun tehdasta. Vaikka matka oli pitkä, tuntui  ennen tarjouspyynnön jättämistä tärkeältä nähdä ikkunat ja ovet itse ja päästä tunnustelemaan materiaaleja ja tutkailemaan yksityiskohtia. 

Sydänpuu valmistaa perinteisiä puuikkunoita ja -ovia, irtoristikoita ei käytetä, vaan ikkunoiden ja lasiovien puitejaot ovat aidot.

Ikkunat ja ulko-ovet vaikuttavat minusta todella paljon rakennuksen ulkonäköön, ja koska kokonaisuus muodostuu yksityiskohdista, minulle ei ole pelkästään tärkeää se,  että esim. ikkunanpuiteet ovat valkoiset ja ikkunoissa on jonkinlainen ruudukko, vaan, että materiaalit ovat kunnollisia ja jokainen lista ja hela sopivat kokonaisuuteen ja ovat käytössä kestäviä.

Kauniit ikkunat ja sisäovet myös ovat minusta itsessään hienoja sisustuselementtejä, joihin katse kiinnittyy, ja muu sisustus voi sitten hyvin olla vaatimattomampi.

Puu on materiaalina ekologinen valinta, puu sitoo hiilidioksidia ja käytöstä poistettu puutuote maatuu ja palaa takaisin luonnon kiertokulkuun. Puu on myös kestävä valinta, puuikkunoita ja -ovia voi korjata, kunnostaa ja maalata. Vaikka puuikkunoiden hankintahinta ei ole kilpailukykyinen  alumiini-ikkunoihin verrattuna,  hyvinhoidetun puuikkunan odotettavissa oleva käyttöikä on selvästi pidempi kuin alumiini-ikkunalla.

Nykyaikaiset rakennusmääräykset rajoittavat jonkinverran ikkunoiden valintaa. Rakennuksen energia-taloudellisuuden pitää olla tietyllä tasolla, joten keveännäköisen kaksilasinen perinneikkuna ei tule kyseeseen uudisrakennuksessa. Pyysimme siis tarjouksen ikkunamallista, jossa ulkopuitteessa on perinteinen konevedetty lasi ja sisäpuitteessa sitten on tuplalasi. Lämmittämättömällä lasikuistilla ikkunoiden ei tarvitse noudattaa energia-määräystä, joten sinne pyysimme vanhanaikaiset ikkunat, joiden sisäkarmit voi nostaa kesällä pois.

Laadimme eilen tapaamisen aikana raamit meidän tarjouspyynnölle, ikkunoiden puitejaosta saamme heiltä myöhemmin sähköpostiin erilaisia ehdotuksia, joita voimme muokata, jotta ikkunoiden ulkonäkö saadaan sopimaan juuri Pömpelin mittasuhteisiin ja tyyliin.

Ikkunat

- Sisään-ulos avautuva ikkuna
- Ulkopuitteessa konevedetty lasi
- Väri standardi valkoinen
- Puiteprofiili "Kartano"
- Heloitus allaolevan kuvan tyyliäHelat

Puiteprofiili

SaranatOvet

- Puoliranskalaiset peilit
- Pariovet kolmipeiliset
- Muut sisäovet alakerrassa viisipeilisiä pystypeiliovia
- Yläkertaan mahdollisesti yksinkertaisempi malli


Kuvassa ovi täysranskalaisella peilillä, meille tulee yksinkertaisempi malli.

Ovia tulee Pömpeliin eri väreissä, niitä mietimme vielä myöhemmin kun talon muiden materiaalien värisävyt alkavat olla selvillä.
12 kommenttia:

 1. Viimeiset 20 vuotta puutalojen parissa töitä tehneenä lämmittää, kun arvostat puun ekologisuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puu on mun mielestä ihanaa :) Tässä talon suunnittelussa pitää harmi vaan kokoajan käydä rajanvetoa mitkä asiat on itselle ne tärkeimmät ja jotka haluaa ehdottomasti toteuttaa, ja mitkä on niitä joista voi mahdollisesti luopua. Minulle nämä ikkunat ja ovet ovat tosi tärkeät tai siisniiden materiaalit, mutta tiedän jo nyt,että sisäpintoihin ja kiintokalusteisiin ei voida sitten budjetin takia valikoida ihan kaikkein hienoimpia juttuja.

   Poista
  2. Tavallaan kyllä minusta on hyväkin, että suunnittelulle on tietyt raamit, kaikkia päähänpistoja ei kun ole kovin järkevää edes toteuttaa ja kuitenkin esim. puupaneelista ja valkoisista peruslaatoistakin saa minusta tosi kivan ja ajattoman näköistä tehtyä.

   Poista
 2. Meillä on myös tämä asia kovasti ajankohtainen - olemme alkaneet vaihtamaan ja tilaamaan vanhemman näköisiä uusia ikkunoita tähän vanhaan taloon ja silloin alkuun tuli mietittyä tätä paljon. Mietityttää se vieläkin kun uusia tilaamme ja vaihdamme pikkuhiljaa, eivätkä ne ole ihan juuri niin aidon vanhan oloiset kuin olisin halunnut. Olen siis täysin samaa mieltä, että ikkunat ja ovet on talon ulkonäössä yksi määrittävimpiä tekijöitä mutta niin helkkarin kalliita!! Nyt meille tulee siis puuikkunat Hämeen puutyöstä mutta sellaisella pienellä kompromissilla, että profiilista on osa vanhaa ja osa ns. tehdasikkunaa. Tämä tiputti hintaa tosi paljon. Mutta mä en meinaa päästä yli tuosta kompromissista, ts. se harmittaa usein ja varsinkin nyt kun taas sitä asiaa funtsaillaan kun uusia tilataan. Ja juuri mietittään, että tilattaisko olohuoneeseen lasipariovet. Meillä on yhdet sellaiset kunnostetut vanhat olemassa ja karmitkin niihin teetetty mutta ne ei taida ulko-ovina kestää. Että ota vaan mieleiset heti jos varaa on, kyllä ne ikkunat on niin tärkeät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Ymmärrän hyvin, että vanhaa kunnostaessakin kompromisseja joutuu tekemään.

   Olen ajatellut, että ei auta muu kuin, että yritän parhaani budjetin, osaamiseni ja rakennusmääräysten puitteissa ja sen jälkeen olen vertailematta muihin tai miettimättä mitä isommalla budjetilla voisi saada.
   Aina kuitenkin löytyy niitä, joilla on parempi maku ja vielä autenttisempi perinnetalo. Eli kai sen tyytyväisyyden pitäisi löytyä siitä, että talo on mahdollisimman paljon omien toiveiden mukainen, ja niiltä osin kun ei onnistu, niin sitten itse tietää sen syyn miksi toteutus ei vastaa täysin unelmia.

   Minusta teidän koti näyttää kuvien perusteella tosi ihanalta.

   Olen myös nähnyt miten isolla rahalla korjattu talo ei näytäkään oikein miltään sieltä sisäpuolelta, talosta puuttu se oikea fiilis, ja tunnelma saattaa olla paljon kivempi ja aidompi sellaisessa talossa, jossa ikkunat ja pintamatteriaalit on kaikki eri vuosikymmeniltä ja korjauksia on tehty vähän sinne päin, mutta suurella sydämellä :)

   Poista
  2. Kiitos! Ja totta puhut, ei se aina ole niin, että "kaikki viimesen päälle" sen kokonaisuuden tekee, kyllä siihen vaikuttaa tosi moni asia. En mäkään yleensä taaksepäin tehtyjä päätöksiä enää haikaile, nyt vaan joutuu koko ajan vekslaamaan vielä tän ikkuna-asian kanssa ja kun vielä tuli vähn nokkapokkaa sen toimittajan kanssa niin ottaa pattiin tilata sieltä mutta täytyy n enyt samasta koko taloon olla...Mutta eiköhän näiden kanssa ihan hyvä elämä tule kun ikkunat on talossa paikallaan :D!

   Poista
 3. Kauniita!! Ja kun ne on tehty ihan oikeesti, eikä feikkiruutuja rimoilla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaikka muuten olen enemmän kiinnostunut suurista linjoista, niin rakennuksissa mua viehättää juuri tarkkaan mietityt yksityiskohdat. Olen asunut myös irtorimaikkunaisessa talossa ja talosta sisältä kun katsoi ulos niin rimoista tehty ristikko ei samalla tavalla kehystä maisemaa kuin aidolla puitejaolla tehty.

   Poista
 4. Tuon laitan korvan taakse. Meillä on jossain vaiheessa kuistin ikkunoiden uusinta edessä. Niitä ei pelasta enää mikään :(

  VastaaPoista
 5. Minulla on tiedossa muutaman muunkin puuikkunoita valmistavan firman yhteystidon, voin tehdä niistä vaikka joku kerta postauksen tänne.

  VastaaPoista
 6. Hyvin samanlaiset ikkunat on teille tulossa, kuin meillekin, puiteprofiilia ja heloja myöten :) On ne kyllä tosi kauniit! Loppukesästä pitäisi meillä olla ikkunat paikoillaan, kunhan ensin saadaan talo pystyyn. Vielä ovat Sydänpuun tehtaalla odottelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan meidän talossa melkein eniten ikkunoita ja mielenkiinnolla seuraan teidän rakennuksen etenemistä :)

   Poista