2.4.2013

Saariston talojaPääsiäisen kuvasaaliina lampaat ja kaksi valkoista vanhaa taloa.  Tarkoitukseni oli katsoa taloja, joissa olisi mittasuhteissa ja värityksessä samanlaista tunnelmaa, jota haemme Pömpeliin.

 Kaava määrää, että Pömpelin katon tulee olla punaista tiiltä tai tiilijäljitelmää, meille on tulossa "antiikkitiili" eli väritykseltään elävä puna-ruskea tiilikatto.

Sokkelin ja kivisten ulkoportaiden väritykseksi olemme valinneet harmaan graniitin. Sokkelin materiaalia ei ole vielä päätetty - luonnonkivi olisi varmasti kaunein, kestävin ja ekologisin, mutta kustannukset saattavat nousta liian korkeiksi.

Lounaissaaristossa on paikoitellen hyvin säilynyt vanhojen kylien rakenne sekä vanhaa rakennuskantaa niin, että asuinrakennusten lisäksi vielä muutkin pihapiirin rakennukset ovat pystyssä.

Oli hauska huomata miten tarkasti tietyt tyylivaikutteet on kopioitu talosta toiseen. Useimmat alueen talot olivat punamultaisia ja koristeltultaan hyvin vaatimattomia, mutta niiden joukossa näkyi muutamia valkoisia "kermakakkuja", joiden koristeiden yksityiskohdatkin olivat hyvin samanlaiset. Kahden ensimmäisen kuvan talo on Iniön kirkolla sijaitsevan tilan vanha päärakennus , ja viimeiset kaksi kuvaa ovat edellisestä muutaman kymmenen kilometrin päässä mantereella sijaitseva tilan päärakennus.

Ajoitan näiden talojen rakennusajan viime vuosisadan vaihteeseen, taloissa tosin saattaa hyvin olla hyvin paljon vanhempiakin osia kun rakennuksia on tarpeen ja varallisuuden mukaan jatkettu ja laajennettu.
2 kommenttia:

 1. Onko ton talon kivijalka slagsteniä kuten meillä suvilalla?

  Ja BTW, en muista oletteko puhuneet lämmitysmuodosta, mutta jossain näin ihan tiilikatonnäköistä, yllättävän siistiä aurinkokennoa!

  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alemman kuvan talossa kivijalka oli ihan vaan louhittua luonnonkiveä. Kuvassa muuten tuo sauman ja kiven väriero korostuu, luonnossa näytti minusta kivemmalta.

   Tiilennäköinen aurinkokenno kuulostaa hyvältä! Meille on tulossa maalämpö ja varaavat tulisijat ja niiden lisäksi vielä lämmöntalteenotto poistoilmasta maalämmön keruupiiriin, joten näistä tulee jo lämpöä melkein enemmän kuin tarpeeeksi. Mutta olen miettinyt josko käyttöveden lämmitykseen laittaisimme vielä katolle nuo aurinkokennot, riippuu - taas kerran, huoh - kustannuksista.

   Poista