22.4.2013

Neuvoja kaivataan: käytännöllinen keittiö ja kodinhoitohuoneMeidän Hollannin kodin käytännöllisyydessä ei ollut juuri hurraamista, yli satavuotias herrasväen kaupunkiasunto oli jaettu pariksi pienemmäksi asunnoksi ja siitä seurauksena meillä ei esim. ollut eteistä  ollenkaan ja pyykkikonekin oli sijoitettuna siivouskomeron uumeniin. Sataneliöisen asunnon keittiökin oli vain minimaalinen koppero, jossa säilytystilaa ei ollut nimeksikään. Meille siis jo se, että keittiössä on kaappitilaa ja meille tulee oikea kodinhoitohuone, on jo ilon aihe, mutta nyt kun on mahdollista miettiä tilat alusta alkaen mahdollisimman hyviksi, niin yritän nyt selvittää tarkemmin mitä kaikkea näihin huoneisiin kannattaa sijoittaa ja mihin kohtiin.

Kaipaan siis teiltä vinkkejä ja huomioita siitä millaisia asioita kannattaa huomioida, että keittiö ja kodinhoitohuone olisivat arjessa mahdollisimman toimivat. Materiaalivinkkejä saa antaa ja mielipiteitä myös altaiden koosta yms. sekä kaikenlaisia huomioita ihan yksityiskohdistakin.

  Kovin vapaasti kalustustusta ei voi enää pyöritellä, koska huoneiden mitat ja muodot ovat jo selvillä, mutta kaikki se mitä keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen sijoitellaan on vielä täysin auki.

Keittiö on n. 25m2, johon sisältyy myös ruokailutila  ja KHH on n. 11m2. Keittiön kaapisto tulee L-muotoon ja kodarissa kaapistot saa U-muotoon, 
 jos haluaa täyttää seinustat kaapeilla. Kodinhoitohuoneeseen tullaan eteisen kautta.

Omia huomioitani tällä hetkellä:

Kodinhoitohuone

-  Suuri teräsallas ja siihen korkea "suurkeittöhana", jolloin lasten mutavaatteet ja esim. omat ratsastussaappaat saa pestyä sotkematta kylpyhuonetta. Tämän olen bongannut pojan entisestä päiväkodista :)

- Oma paikka pyykinkuivaustelineelle, meille ei tule kuivausrumpua, joten pyykkiteline on iso ja jatkuvasti käytössä.

- Ulkovaatteiden kuivatukseen kuivauspatteri

- Pyykkikuilu yläkerrasta

Keittiö

- Teräksinen tai muuten helposti puhdistettava ja kestävä tiskipöytä

- Jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen kunnolla tilaa


No, siinä ne nyt sitten olivatkin... siis apua kaivataan! :)
16 kommenttia:

 1. Muistinkin velä yhden jutun, jota olin miettinyt keittiöön: pistorasioiden sijoittaminen työtason taakse, niin kuin esim. kemian ja fysiikan luokissa kouluissa joskus on, tällöin pistorasiat eivät olisi näkösällä ja kodinkoneiden johdot saisi siistimmin suoraan alas piiloon. Täytyy kyllä vähän miettiä miten tämän käytännössä saisi hyvin toteutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisiin pistorasia systeemeihin olen törmännyt jossa pistorasiat tulevat tason sisältä tarvittaessa http://www.kodintarvike.com/index.php?main_page=product_info&products_id=123. Itse vasta sampja asioita pohdiskelleena, halusin jätteiden lajittelu kaapin/laatikoston altaan viereen, en alle, sillä ennen tuli useasti "roikuttua" laatikoston yllä kun samalla tarvitsi hanaa ja roskakoria. Mulla oli kans ehdoton vaatimus että kodariin tulee pyykinkuivatus tila, ole vielä päättänyt laitanko tilaan kattoon kiinnitettävän "hissillä" alas laskeutuvan telineen ja alle normi telineen vaiko sitten mahdollisesti kahteen kerrokseen päällekäin nämä: http://www.sinituote.fi/Suomeksi/Tuotteet/Vaatehuolto/Kuivaus--ja-tuuletustelineet?itemid=651&showlocation=bd9cbd4b-663c-493f-b860-409e6cfa9290 Tuossa voisi tarvittaessa kuivattaa ylänarulla korkeita pyykkejä (esim. lakanat) ja silloin ala naru voisi olla poissa käytöstä. Tuollaisia juttuja tuli nyt noin äkkiseltään mieleen :)

   Poista
  2. Hei,

   Kiitos vinkeistä, tuo esiintuleva pistorasia on ihan mahtava idea, esim. kun leipoo niin tarvitsee useampaa pistoketta, mutta normaalisti pikällä rivistöllä pistokkeita ei tee oikein mitään.

   Kattoon nostettavia pyyllitelineitä olen nähnyt kanssa joskus sisustuslehdissä, sekin on hyvä idea, huoneen yläosan kuutiot saadaan hyötykäyttöön:)

   Puinen A-mallinen kuivausteline ei kyllä ole mitenkään kätevä, mutta minusta niin kaunis, että tekisi mieli ostaa sellainen ihan vaan pyyhkeille kylppäriin: http://www.weldaad.com/webshop/in-bad/wasrek-xl

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Ompa tosiaan kaunis tuo puinen teline. Joskus kauneus menee käytännöllisyyden edelle:) Voihan tuota käyttää sitten moneen muuhunkin jos ei kylppärissä sitten toimivaks osottautuiskaan.

   Poista
 2. Kyllä sulle aika kätevät tilat tulee jo noilla suuntaviivoilla - toista se on vanhan talon pohjaan kodinhoitoasioita ährätessä :)! Sulle olis tunnustus mun blogissa jos haluat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta, teen siitä postauksen paremmalla ajalla :)

   Toivon nyt etten vaivu tyytyväiseen laiskuuteen vaan jaksaisin tsempata talon suunnittelussa myös näiden käytännöllisten - ei estetiikkaan liittyvien - yksityiskohtien kanssa. Ne kaappien sisukset kun ei ole niin kiinnostavia kuin kauniit ovimallit ja erilaiset vintage-vetimet.

   Poista
 3. Mun sormet syyhyttää palata tähän aiheeseen, mutta ei kännykällä eikä junassa. Voi olla että bloggaan omaan blogiini aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelen mielenkiinnolla! :D

   Poista
 4. Pyykkikuilu on ollut munkin haave!

  Yhdet tutut laittoi kaksi pesukonetta, toinen yläkertaan, toinen alakertaan. Toisessa pestään lakanat ja pyyhkeet, toisessa vaatteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä taas tajuaa miten kaavoihin kangistunut sitä on: yksi kappale kutakin kodinkonetta on niin normi, että ei tule edes mieleen, että mitään laitetta voisi olla useampi kuin yksi kpl.

   Meillä on pyykkikuilun kannalta kätevästi yläkerran wc/kph ja alakerrarrassa kodari suoraan päällekäin niin kuilun saa menemään suoraan ylhäältä johonkin kodarin kaappiin.

   Poista
 5. Sinulla oli kyllä hyvä lista. Tuo pyykkikuilu on meillä ollut NIIN superhyvä. Iman sitä elämä olisi niin paljon rankempaa :).
  Keittiössä meillä hana josta saa pään irti ja sillä voi suihkutella kätsysti kaikki isot pelit ja kattilat. Se on huippu (ja näyttää ihan tavaliselta hanalta..tämä oli mulle plussa, en halunnut omaan keittiöön teollisuuskeittiöhenkistä hanaa, vaikka ne hienoja onkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti hyvä tuollainen hana, täytyypä laittaa muistiin. Etsin meille tosi vanhanmallista hanaa keittiöön, niin voi olla että siihen ei kyllä tuota saa, mutta sitten ainakin kodarin hanaan, niin on helppo suihkutella kuravaatteet.

   Poista
  2. Hei, vieläkö tarvitset ideoita pyykin kuivatukseen. Minullakaan ei enää ole kuivausrumpua, mutta huonekorkeus on kolme metriä. Hirsitalossa on yläkerran kannatinpalkit, jotka ovat parikymmentä senttiä paksut. Niiden alapintaan on kiinnitetty metalliset vaatetangot kannattimilla. Esim. lakanat ja muut isot "kankaat" saa taloustikkaille nousten kuivumaan valmiiksi sileinä (tai mahdollisesti laskostettuina). Eivät veny kuten narulla. Puserot yms laitan henkarille ja nostan lattialta käsin sellaisella apukepillä, joita kaupoissakin käytetään. Ihan pikkupyykin ripustan "sateenvarjon" malliseen häkkyrään ja sitten ylös tangolle.
   Jollei ole pitää tavaraa kuivumassa, mahtuu alapuolella hyvin kävelemään.

   Poista
  3. Hei Merja! Kyllä vinkit ovat edelleen tervetulleita :) Tuo sinun systeemisi kuulostaa tosi kätevältä, ja verhotangot ovat varmasti juuri sopivan tukevat, että isommatkin pyykit saa kuivumaan sinne ylös hyvin!

   Poista