24.4.2013

Massiivipuinen keittiö


Kokopuisten keittiökaappien etsinnät ovat alkaneet!  Tarkoitus on rakentaa koko talo mahdollisimman ekologisista materiaaleista ja siksi yritämme valikoida keittiönkin materiaaleiksi mahdollisimman luonnollisia ja kestäviä materiaaleja. Puisia kaappeja voi kunnostaa ja korjata moneen kertaan ja myös tyylillisesti yritän miettiä keittiön niin, etten menisi liikaa tämän hetken trendien mukaan, vaan että keittiö kestäisi aikaa myös tyylinsä puolesta.

Olen suomalaisten valmistajien lisäksi tutkinut myös eestiläisten keittiöfrmojen tarjontaa, kokopuuta on siellä ihan hyvin tarjolla, mutta ainakaan vielä ei ole silmiin osunut tyyliltään tarpeeksi yksinkertaista peiliovimallia.  Ihan alusta alkaen omien mittatilausovimallien yms. suunnitteluun en budjetin takia voi ryhtyä, joten ovimallin pitäisi löytyä valmistajien mallistoista. 

Suomessa näyttää olevan useita laadukkailta vaikuttavia perinnetyylisten keittiöiden valmistajia. Kunhan rakennusaikataulumme alkaa selkiytya ja saan keittiön suunnittelua pidemmälle, ryhdyn lähettelemään keittiövalmistajille tarjousyyntöjä. 

 Ensimmäisessä kuvassa Vanhanajan keittiöiden suloinen Justiina-keittiö ja kahdessa seuraavassa kuvassa Umpipuun esimerkkikeittiö nro. 5.Ymmärtääkseni Vanhanajan keittiöt eivät perusmalleissa tee koko kaappia puusta, mutta Justiinassa on kyllä  tyyli kohdillaan.


Umpipuun keittiöt taas ovat nimensä mukaisesti alusta loppuun puurunkoisia, pidän paljon myös esimerkkikeittiön ylös asti yltävistä korkeista yläkaapeista. 
Olen eilen ja tänään koettanut piirtää keittiön kaappeja paikoilleen ja nyt näyttäisi siltä, että meille tulee yläkaappeja vain yhdelle seinälle integroidun jääkaapin viereen. Tällaiset korkeat yläkaapit voisivat toimia hyvin muodostaen yhtenäisen ja levollisen vaikutelman, kun keittiöön muuten tulee aika paljon monenlaista materiaalia ja isot ikkunat molemmille seinustoille.

Yritän noudattaa myös keittiön kaapistojen suunnittelussa symmetriaa ja rauhallista, hillittyä tyyliä. Vaikka apteekkarinlaatikostot ja muut pikkulaatikot ovat suloisia, etsin nyt enemmän selkeää ja yhtenäistä kokoa ja muotoa kaapistoon. 

 Ainakin osa työtasosta tulee olemaan ruostumatonta terästä, pidän paitsi terästason käytännöllisyydestä, myös teräksen vaatimattomuudesta ja konstailemattomasta tyylikkyydestä. Minkälainen tiskiallas sitten sopisi teräksisen tason kanssa, onko posliiniallas ja terästiskipöytä liian omituinen yhdistelmä?   

Tiskiallas onkin tämän hetken suuri kysymysmerkki, tarvitsemme ison kaksiosaisen altaan, koska teemme paljon ruokaa ja leivomme usein. Posliinialtaat ovat ihania ja kuuluvat minusta itseoikeutetusta maalaiskeittiön tyyliin, mutta käytössä olen huomannut posliinin hankalaksi pitää siistinä. Tomaattisten pastakattiloiden tiskaamisen jälkeen kun koko allas on jämähtänyt punaiseksi,  posliinialtaita pitää tiskauksen jälkeen hinkata melkein kauemmin kuin itse astioiden tiskaamiseen on kulunut aikaa.  

Meneekö tässä asiassa tyyli käytännöllisyyden edelle, vastausta en vielä tiedä.


2 kommenttia:

 1. Anonyymi25.4.13

  Suomalaisen maalaiskeittiön tyyliin ei kyllä ikinä ole kuulunut posliininen allas. Ensimmäiset altaat tais Suomen maalaiskeittiöissä olla läkkipeltiä. Että siihen vastineeks passaa ruostumaton teräs vallan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, minullakin on ollut mielessä läkkipelti ja toivottavasti löydämme ruostumattoman terästason, jonka pinta olisi sopivan himmeä ja näin ulkönäöltään lähempänä esikuvaansa.

   Tyylillisesti kuitenkin tarkoitus on seurailla erilaisia tyylisuuntia aika rennosti ja omien mieltymysten mukaan, meillä ei ole tarkoitus pyrkiä luomaan jonkin historiallisen rakennuksen rekonstruktiota.

   Kirjoittelen tätä blogiani käyttäen hyvin väljästi tyyliin liittyviä käsitteitä, tuli tästä mieleen, että voisi olla kuitenkin paikallaan hieman tarkentaa usein käyttämääni ilmausta "maalaiskeittiö":

   Varsinaista perinteistä suomalaista maalaiskeittiötä kiinteine kaapistoineen ja tiskipöytineenhän ei siinä mielessä ole edes ollut olemassa, että nykymuotoiset keittiöt tulivat Suomeen modernisaation ja teollistumisen seurauksena vasta 1900-luvun puolella ja tällöinkin ensin kaupunkiasuntoihin.

   Suomessa maaseudulla on pärjätty osittain pitkälle yli 1950-luvun kantoveden varassa perinteisessä tuvassa, johon on sitten hiljalleen talonväen varallisuuden ja mieltymysten mukaisesti on lisätty moderniin keittiöön kuuluvaa kalustustusta.

   Yhteinäistä suomalaista perinteistä maalaiskeittiö-tyyliä ei siis ole tunnistettavissa, vaan vaikutteet maaseudun keittiöihin ovat tulleet kaupunkiasunnoista ja tyylillisesti kaapistot ovat edustaneet 1900-luvun tyypillisiä eurooppalaisia tyylisuuntauksia.

   Esimerkiksi siis jos kunnostaisin 1800-luvun empire-taloa en voisi mitenkään toteuttaa taloon autenttista alkupeärisen tyylin mukaista tiskipöydällistä ja kiinteäkaapistoista keittiötä, koska sellaista ei talossa ole alunperin ollut. Vaikutteet keittiön tyyliin on siis haettava uudemmista tyylisuuntauksista, mielestäni usein 20-luvun klassismi sopii hyvin yli satavuotiaiden talojenkin henkeen.

   "Maalaiskeittiö" siis tämän kirjoitukseni yhteydessä viittaa yleiseurooppalaiseen käsitteeseen maalaishenkisistä vaikutteista sisustuksessa, ja itseäni viehättää aivan erityisesti englantilainen maalaistyyli, josta Pömpelinkin tulevaan keittiöön haetaan vaikutteita.


   Poista