14.4.2013

Keittiön tunnelma ja kirjavinkki
Rauhallinen pyhäaamu ja aikaa lukea rauhassa keittiön pöydän ääressä. Mietin juuri miten viihtyisyyttä ei voi ostaa rahalla. Minusta keittiöni kauneimmat esineet, ne ns. koriste-esineet, ovat oikeastaan kaikki vain avohyllyillä säilytettävää käyttötavaraa, ja rahalliselta arvoltaan noin muutaman euron luokkaa. 

Toisin kuin markkinamiehet mainostavat, kodikasta tunnelmaa ei voi ostaa kaupasta, vaan joikaisella asukkaalla ja perheellä on omat avaimensa siihen millaisista aineksista juuri heidän kotonaan keittiön tunnelma syntyy. Meillä keittiö on vaaleita värejä, käytännöllisyyttä ja järjestystä, ekoa ja luomua, muutama taimi kasvamassa posliinikulhossa, kuiva-ainekset lasipurkeissa ja vanhoja astioita ja aterimia.Pömpelin keittiö on suunniteltu talon päätyyn perinteisen maalaiskeittiön tapaan. Meille tulee skafferi, puuhella ja leivinuuni, tien suuntaan ikkunat ja lattia leveästä lankusta. 

Pömpelin tilojen suunnittelun tukena minulla on ihan mahtava Rakenusperinteen ystävät ry:n julkaisema "Piuhat, röörit ja muut tilpehöörit - talotekniikkaa vanhan talon henkeen"- kirja.

Kirjassa on vain 70 sivua ja teksti on kansantajuista ja sujuvaa, joten nimestä huolimatta teos ei keskity kovin tarkasti yksityiskohtiin vaan antaa kattavan kuvauksen perinteisen rakennustavan mukaisista rakennusratkaisuista ja tilojen käytöstä,  ja avaa myös samalla lukijalle näkymään perinteiseen asumiskulttuuriin kylmine komeroineen ja mummonkamareineen.

Pömpeliin tulee nykyrakentamiselle yleensä hyvinkin  vieras kylmä lasikuisti. Kirjassa kerrotaan kylmän umpikuistin hyvistä puolista ja lasikuistien häviämisen yllättävistäkin seurauksista: esimerkiksi vanhoja hienoja ruusulajikkeita on hävinnyt sukupuuttoon, koska taloista ei löydy enää niiden talvehtimiselle sopivia viileitä tiloja. 

Talo ja asuminen todentotta ovatkin kokonaisuus, jossa rakennus ohjailee osaltaan sen asukkaiden elämää, eikä perinteisten rakennusten vuosisatojen aikana hioutuneiden ratkaisujen järkevyyttä sovi nykyaikaisen rakentajankaan aliarvioida.
6 kommenttia:

 1. Mistä olet hankkinut kirjan? Löytämieni nettikauppojen hinnat olivat noin 32-44, aika hintavaa. Pitänee kurkata kirjastosta.

  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas kallista. Ostin itse tuon Akateemisesta, hintaan 17,50. En tiedä onko "kirja" väärä sana, enemmän se on ehkä painavalla sisällöllä varustettu lehtinen.

   Voin myös lainata tuota omaani sinulle jos haluat :)

   Poista
 2. Rakennusperinteen ystäviltä voi tilata varmaankin myös tuota lehtistä. Tuumat ovat kyllä niin loistavia lehtiä, eikä vuositilauksen hinta ole todellakaan päätä huimaava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit, Tuuman tilaus on ollut aikeissa jo pitkään :)

   Poista
 3. ennen kodikkuutta tulee olla onnellinen perheessa ja se onni on joskus hetkittaista.

  VastaaPoista