13.3.2013

Lääkekasveja ja kirsikkapuita


Kevätaurinko inspiroi suunnittelemaan Pömpelin pihaa. Pihan pitää tietenkin olla samaa paria talon kanssa, ja sopia myös ympäristöön. Pömpelin puutarha tulee talon länsi- ja eteläpuolelle, pohjoiseen olemme jättäneet koskematonta metsän sammalmattoa. 

Olen kiinnostunut perinnekasveista, lääkekasveista ja vanhoista puutarhurien tiedoista ja taidoista. Parhaat opaskirjani  ovat luomu-oppaiden lisäksi "Isoäidin puutarhavuosi" (Sari Savikko, Helmi) ja vanhoja lääkekasveja käsittelevä "Anis ja Iiisoppi"(Toim. Lars  Boesgaad ja Anna Garde, WSOY).Pömpelin piha saa rakentua rauhassa, kun taloon on ensin asettunut ja pihassa on ehtinyt kävellä ja katsella, on helpompi tietää minkänäköisiä muotoja ja mitä kasveja mikäkin kohta tarvitsee.  

Maan parantaminen luonnollisesti ei myöskään hoidu niin nopeasti kuin kemiallisten lannoitteiden viskely. Humuksen lisääminen on hidas , mutta palkitseva prosessi, eikä se koskaan tule valmiiksi.

 Perusasioita, kuten maamassojen siirtelya paikoilleen teemme samalla aikataululla talon kanssa ja muutama puu ja naapurin rajalle tulevat aidannekasvit ja muut näkösuojat olisi hyvä saada kasvamaan mahdollisimman nopeasti, jotta piha ei olisi ihan paljas. Näitä ainakin haluaisin pihalle:

- Yrttitarha
- Kohopenkit kasvimaan kasveille
- Vadelmat, viinimarjat ja karviaiset
-Pihasyreenit
-Omenapuut
-Kirsikkapuut
- Hortensiat
-Kerrotut vaaleanpunaiset ruusut10 kommenttia:

 1. Onko teillä jo olemassaolevia naapureita tai tiedättekö onko lähitontit myyty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muilla tonteilla ei ole vielä näkynyt ketään töissä, mutta käsittääkseni meidän lähimmät naapuritontit on jo myyty/varattu. Meille ei tule rajanaapureita kuin yksi, ja sekin alarinteeseen ja sitten tien toiselle puolelle tulee taloja.

   Ihan hauskaa seurata miten se meidän naapurusto sitten rakentuu :)

   Poista
 2. Minä pidän vanhoista kasveista. Melkein kaikki pihan kasvit olen siirtänyt jonkun ystävän ja tuttavan pihasta tai omalla tontilla paikasta toiseen. Innolla taas odotan kevättä. Jännittävää nähdä miten 'ystäväni' ovat selvinneet talvesta. Nyt on vielä aikaa suunnitella,mitä tänä vuonna toteuttais.
  Siinä se piha pikkuhiljaa muotoutuu teillekin. Kirjoja ja lehtiä lukemalla ajatukset saa parempaa järjestykseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän onkin parasta, jos tietää itse mistä kasvi on kotoisin ja varsinkin jos se on ystävän pihasta, niin sillä on vielä erityistä tunnearvoa.

   Poista
 3. Kauniit kirjat sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, näitä on kiva selailla vaikka vaan kuvia katsellen. Olen yrittänyt piirtää itse kasveja samaan tyyliin, mutta se on yllättävän vaikeaa... ainakin minulle :D

   Poista
 4. Meille tuottaa tuskaa pelkän pihan ajattelu :D Koko meidän osuus tuosta valtavasta pihasta on villiintynyt ihan kokonaan. Siellä pitäisi olla vaikka mitä, ja varmaan löytyykin kun aletaan putsaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kerrallaan, niin kyllä se ryteikkö siitä talttuu. Meillä on täällä vuokra-asunnossa myös ihan hoitamaton risukoksi muuttunut pikkupiha, odottelen, että lumet lähtevät niin näen paremmin mitä pihalle kannattaa tehdä. olen ajatellut, että ainakin leikkaan pensasaidat ja puista huonot oksat ja siistin pihan muutenkin ja syksyllä laitan sitten maahan seuraavien asukkaiden iloksi paljon paljon kukkasipuleita.

   Poista
 5. Kuulostaa ihan superkivalta suunnitelmalta. Itse haluaisin pihalle luonnonniityn ja metsänpohjaa ja kaikkea, mitä nyt luonnosta löytyy, mutta todellisuudessa on niin tiukkaa savea, että siinä hyytyy sitkeinkin yksilö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savi on kyllä haastavaa! Aika paljon saa maahan kääntää hiekkaa ja muuta, ja savi vaan imee kaiken syövereihinsä. Meillä oli joskus piha vanhaa savista pellonpohjaa...paransin maata pikkuhiljaa hevosen lannalla ja tein suoraan nurmikon päälle kohopenkit ja niissä sain vihannekset hyvin kasvamaan.

   Poista