20.3.2013

Helmi ja ankanmuna

Luen parhaillaan Riitta Koskisen ja Katja Hagelstamin 1700-luvun sisustuksia käsittelevää kirjaa "Säätyläiskoti Suomessa" (WSOY 2003). Haluaisin toteuttaa Pömpelin väritystä haaleilla luonnonsävyillä ja nyt olen ryhtynyt tarkemmin perehtymään tyylikausiin, joiden tyypillisistä värityksistä voisin löytää Pömpelin sisätilojen värisävyt.  

1700-luku on rokokoon ja kustavilaisuuden aikaa, ja näiden tyylisuuntien vaikutuksesta Suomessakin on tehty hyvin kauniita huonekaluja sekä luotu edelleen ajankohtaisia ja sykähdyttävän harmonisia värityksiä.  

Allaolevissa kuvissa näkyy nykyajan kotien värityksiä, joissa minusta välittyy kauniisti perinteinen useiden värien yhdistely ilman että vaikutelma olisi kirjava ja vanhanaikainen. Etenkin ylimmän kuvan sävyt tuntuvat minulle hyvin läheisiltä ja tällaisella paletilla voisin hyvin ryhtyä maalaamaan Pömpelinkin interiöörejä.  Kuvat ovat Ilkka Falckin ja Inga Aaltosen "Kodin neljä vuodenaikaa"-kirjasta (Otava, 2006).


Sisäseinien yksi hyvin todennäköinen värivalinta on meillä helmenharmaasta vaalennettu lähes valkoinen harmaa, jolloin sisustukseen toivomani värit kuten ankanmunan ja oliivin vihreät löytävät hyvin vaaleastakin seinäväristä sävyparin, eivätkä muun sisustuksen värit hyppää irtonaisina esiin, kuten helposti käy jos seinissä on esim. puhtaan valkoista ja kalusteissa halutaan käyttää pehmeitä luonnonsävyjä.

Harmonian luominen sisustukseen on kyllä aika haasteellista puuhaa, värien kun pitäisi toimia myös kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa valaistuksissa. Nyt keväällä tuntuu hyvältä idealta mahdollisimman raikkaat sävyt, mutta taas syksyllä kaipaan varmasti juurevia ja syvempiä värejä.

Yritän siis välttää liikaa dramatiikkaa ja voimakkaita vaikutelmia, jotta pienillä vuodenaikaan sopivilla koristeilla ja vaikkapa tekstiilien värejä vaihtamalla sisustuksen perusta on aina miellyttävä.

Maalin struktuurilla on myös suuri vaikutus värin aistimiseen ja lopullisen pinnan luomaan vaikutelmaan, olisi kiinnostavaa kokeilla ainakin munatemperalla maalaamista isompiikin pintoihin, olen joskus valmistanut pieniä määriä munatemperaa ja sillä aikaansaadun maalipinnan himmeä kiilto on kyllä hyvin kaunis.5 kommenttia:

 1. Ainakin olet hyvissä ajoin liikkeellä :).
  Ja harmonisen kauniita värejä kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkään suunnitella kaiken huolella :D

   Poista
 2. Terveiset Vuohenlinnasta! Kauniin harmoninen tyyli ja blogi sulla, ihailen sun rauhallista tutkimustyötäsi :). Mutta niinhän se on ,että yksityiskohdat kruunaavat kokonaisuuden ja perehtymällähän se oma juttukin tarkentuu. Onnea matkaan, hyppään mukaan!

  VastaaPoista
 3. Ai niin, kahlasin blogisi läpi ja olit kysellyt ikkunatoimituksia Virosta asti - miten kävi, oliko siellä varteenotettavia ja mihin päädyitte? (en siis ehdi ihan kaikkea lukea enkä huomannut ainakaan, että tähän aiheeseen olisit palannut). Meillä tämä homma ajankohtainen ja ikkunatoimittajaa täytyy vaihtaa kesken urakan, grr...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Kaardemumma mukaan seuraamaan Pömpelin rakentamista :) ja kiitos ystävällisistä kehuista, ne lämmittävät paljon!

   Ikkunatoimittajaa ei ole vielä sovittu, koska emme ole vielä valinneet talotoimittajaa. Uskoisin kuitenkin, että ikkunamme tulevat Sydänpuu ikkunoista, koska heidän ikkunoitaan saisimme sisällytettyä muutaman talotoimittajan pakettiin, jolloin talotehtaan pystytysporukka hoitaa samalla myös ikkunoiden asennuksen, eikä tulisi säätöä eri urakoitsijoiden ja sitä kautta vastuuasioiden yms. kanssa.

   Virosta tuli kyselyyni vastaus, että kaikki onnistuu, mutta hintatarjousta emme heiltä pyytäneet. Olen kuullut, että heiltä ei saisi kuin teollisilla "myrkkymaaleilla" maalattuja ikkunoita, mutta saattaa hyvin olla vanhentunutta tietoa. Jos teillä on aikaa perehtyä asiaan, niin uskon, että kannattaa kysellä muiltakin toimittajilta etelänaapurista, monelta olen kuullut, että sieltä on saatu ikkunat hyvään hintaan.

   Poista