2.2.2013

Ruokaa ja ostoksia Amsterdamissa

Het Grote Avontuur


Sain vähän aikaa sitten lukijalta toivomuksen, että kertoisin tämän hetken kotikaupungistani Amsterdamista joitakin ostos- ja ravintolavinkkejä. Kaikenlaisia pieniä kivoja kauppoja ja ravintoloita on täällä tosi paljon, mutta koska itse pidän eniten eko- ja vintage-jutuista niin keskityn nyt suurimmaksi osaksi kertomaan niistä. 

Amsterdamissa etäisyydet ovat lyhyitä, joten kaupungin tunnelmaan pääsee parhaiten sisälle kävelemällä pieniä kujia ja kanaalien reunoja pitkin ympäriinsä. Pidempiä matkoja on helppo kulkea trameilla, jotka liikennöivät ahkerasti keskustan alueella. 

Turistien suosimalta Dam-aukio-Kalverstraat-reitiltä kannattaa poiketa rohkeasti etenkin keskustan länsipuolella sijaitseville alueille. Singel-kanaalin länsipuolella kannattaa kävellä ympäriinsä: Jordaanin alueella on lukemattomia etnisiä ravintoloita, mannermaisia kahviloita ja pieniä vaate- ja sisustusliikkeitä.

Jordaanin kierroksen voi aloittaa vaikkapa Singelin ja Haarlemmerstraatin risteyksestä, josta Haarlemmerstraatia eteenpäin kävellessä löytyy nopeasti vasemmalta Het Grote Avontuur, ihana vintage-liike, jossa kannattaa vierailla nauttimassa hienostuneesta tunnelmasta. Muutamien vanhojen huonekalujen lisäksi kolmekerroksisessa kaupassa myydään harkiten valittuja vanhoja tapetteja, astioita ja pikkupurkkeja kauniita kalustemaaleja.

Lempikauppani Amsterdamissa on de Weldaad, joka myy puuterisin värein maalattuja vintage-kalusteita, kohtuuhintaista antiikkia ja sisustustavaroita. De Weldaadissa myydään isompien kalusteiden  lisäksi myös  tosi suloisia Bloominvillen ja Madam Stoltz:n pikkutavaroita, mattoja ja tyynyjä. 
de Weldaad


De Weldaadilla on liikkeet sekä Reestraatilla, että Noordemarktilla. Noordemarktin liike on isompi ja koska Noordemarktilla on myös Amsterdamin paras luomutuotteiden tori, niin suosittelen lämpimästi yhdistämään de Weldaadissa vierailun  tuoreiden leipien ja herkullisten juustojen shoppailuun Noordemarktilla.

Jos Amsterdamissa kierrellessä alkaa mieli tehdä pikaruokaa, suosittelen hampurilaisen sijaan nappamaan mukaan Maozin falafelin. Muutaman euron falafelit voi tilata myös tumman pitaleivän kanssa ja leivän saa itse täyttää salaattipöydästä omien mieltymysten mukaiseksi. Maozin pikaruokapaikkoja on kaikilla keskustan suosituimmilla ostoskaduilla.Amsterdamissa erilaiset etniset kortteliravintolat ovat usein korkeatasoisia, ruoka on kuitenkin kohtuuhintaista ja kasvissyöjällekin löytyy herkulliset valikoimat esimerkiksi Surinamelaisen keittiön herkuista.

 Eurooppalaisen keittiön ystäville Balthazar's keuken (Elandsgraht 108) on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ravintola. Pienessä ja intiimissä ravintolassa sekä tunnelma, että ruoka on niin ainutlaatuista, että pöytävaraus on tehtävä hyvissä ajoin.  Balthazarin keittiössä valmistetaan kahta menua, liha- tai kalavaihtoehtoa, joten kasvissyöjälle Balthazar's keuken ei sovellu. Balthazar's keuken

Overtoom-kadun alussa lähellä Leidsepleiniä sijaitsee tutustumisen arvoinen iso eko- ja lähiruokakauppa Marqt. Marqtin interiööri on rennon industrial-henkinen ja hyllyistä löytyy esim. tyylikkäillä etiketeillä varustettuja luomu-limuja ja monenlaisia pieniä välipaloja. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei Marqtissa voi maksaa ollenkaan käteisellä (ja muutenkin muutenkin Amsterdamissa kaupoilla on usein  erilaisia rajoituksia maksuvälineiden suhteen). 

Albert Heijn-ruokakauppoja on melkein joka kadunkulmassa, liikkeiden valikoimat vaihtelevat ja kannattaakin käväistä mieluummin hieman isommassa A&H:ssa. Albert Heijnistä  suosittelen ostamaan herkullisen tuoreen salaattiannoksen, salaatit ovat talvellakin raikkaita ja valmiiden salaattiaterioiden valikoimat ovat hyvät. Useat salaattiannokset ovat myös hyvin ruokaisia, esimerkiksi Sinihomejuusto-viinirypäle-suolapähkinäsalaatti vie kovemmankin nälän. 

Albert Heinjnissä on myös hyvät valikoimat maistuvia myslejä, joiden kauniita pakkauksia on kiva katsoa kotonakin.
Amsterdamissa ei ole kovin paljoa tavarataloja ja päästäkseen monipuoliseen tavarataloon shoppailemaan onkin viisasta hypätä tram numero 5:n kyytiin ja körötellä vitosen päätepysäkille Amstelveeniin.

 Matka aika ei ole kummoinen ja päätepysäkiltä näkyykin jo suoraan edessä V&D:n tavaratalo.  V&D:n rakennuksen takana siintää myös Amstelveenin Hema, jossa kannattaa vierailla tutkimassa edullisen hintaisia kotitaloustavaroita, koristeteippejä, sisustustavaraa ja kaikkea muuta tarpeellista ja vähemmän tarpeellista, mutta sitäkin kivempaa tavaraa.V&D Amstelveen

5 kommenttia:

 1. Hieno selvitys, ja tulikin pikkuisen ikävä Amsterdamia. Ja kaikkia ystäviä siellä. Jopa vähän AH:ta... Voi nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että aina kun tulee jotain uuttaa, niin jotain vanhaa menettää
   :(

   Mäkin olen miettinyt mitä syön sitten Suomessa kun olen niin tottunut vetämään lounaaksi AH:n salaatteja.

   Poista
 2. Amstelveen, Marqt ja AH sekä Hemat ovat tuttuja, alun sisustusliikkeet olivat uusia! Tuleeko vielä mieleen jotain kirppiksiä? Waterlooplein ei ehkä ole ihan sellainen, jota kaipaan. Käytettyjä huonekaluja, hollantilaistekstiilejä tai balfietsejä?

  Kiitos! Toukokuussa on meillä suuntana Amsterdam!

  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä täällä ei ole kovin hyvät kirpputorit, en ole ainakaan kuullut mistään kunnon kirppiksestä.

   Poista
 3. Bakfietsejä. Kirjoitusvirhe.

  A

  VastaaPoista