5.2.2013

Patakaapin maalaus kalkkimaalilla

Vasemmalla patakaappi ennen kalkkimaalausta ja oikealla ensimmäisten maalikerrosten levittämisen jälkeen, maalin lopullinen väri tulee hiljalleen esiin.Ryhdyin jo eilen illalla maalauspuuhiin ja ensimmäisenä kalkkimaalaukseen pääsi arviolta 40-lukulainen pieni patakaappi, jonka alkuperäinen pintakäsittely on tummaa petsiä. 

Kaappi on ilmeisesti asunut pidemmän aikaa jossakain ulkovarastossa, jossa se on altistunut kosteudelle, koska kaapin takaosan kovalevyt ovat alaosta pahasti vaurioituneet. Haitta ei ole kuitenkaan kuin esteettinen ja kaapin ollessa seinää vasten vauriot jäävät piiloon.

 Muuten kaappi on hyvässä kunnossa, lukuunottamatta rapistunutta  valkoista maalikerrosta. Ostin kaapin Huuto.netistä useampi vuosi sitten, ja olen muiden puuhien lomassa aina välillä raapannut pois pahiten irtoamassa olevia maalin paloja. Muuten kaappi on kaunistanut(?) kotiamme ilman kunnostusta eiliseen iltaan asti. 

Kalkkimaali on ihan mahtavaa, koska se kiinnittyy lähes mihin tahansa pintaan, eikä patakaapinkaan vanhaa maalinpintaa pitänyt poistaa ennen maalausta. Voisin kuvitella, että kalkkimaalilla voi helposti maalata myös vaikkapa mdf-levystä valmistettuja huonekaluja. 

Kalkkimaali pitää sekoittaa ensin voimakkaasti, sekoitus on aika raskasta, tuntuu samalta kuin sekoittaisi tiivistä savea veteen. Kun maali oli saatu tasaiseksi mömmöksi, sivelin aluksi sienellä ohuen kerroksen maalia kaapin pintaan. Annoin ensimmäisen pohjakerroksen kuivua ja tämän jälkeen seuraavat kerrokset tarttuivat hyvin pintaan.

Kalkkimaali ei levity samoin kuin öljyiset tai muoviset maalit, eikä sitä kannata levittää esimerkiksi telalla, vaan erilaiset rätit ja sienet toimivat kalkkimaalin kanssa hyvin.

Levitin eilen maalia 2-3 kerrosta ja seuraavaksi odottelen maalin kuivumista, jolloin myös pikkuhiljaa näkyviin tulee maalin lopullinen väri. 

Kaappi tarvitsee vielä arviolta toiset 2-3 maalikerrosta ja yksityiskohtien tarkempaa maalaamista pienellä siveltimellä, ennen kuin maalipinta on valmis.

6 kommenttia:

 1. Oliko sulla jotain tiettyä kalkkimaalia? Oliko värivaihtoehtoja?

  Näyttää tosi kivalta!
  A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, en ollut huomannut edellistä postausta. Ei siis mitään.

   a

   Poista
  2. Joo, eli ihan vaan sellainen maali, joka löytyi halvalla :D

   Poista
 2. Kalkkimaalia vaan ei suositella kalusteille, koska se muuttuu pikkuhiljaa takaisin kalkkimaiseksi eikä kestä pyyhkimistä. Tempera, koka sekoitetaan kananmunasta, vernissasta ja väripigmentistä taas on myös ekologinen, vanhanajan tuote, joka soveltuu kalusteisiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, mielipiteitä ja tapoja on monia. Kalkitsemista on käytetty pitkään monenlaisten kulutukselle alttiiden seinäpintojen käsittelyssä ja nykyajan kalkkimaaleissa on usein lisänä sidosaineita, jotka parantavat niiden kestävyyttä.

   Poista
  2. Minä olen suojannut kalkkimaalatut huonekalut pellavaöljyllä, hyvin kestävät käyttöä. :)

   Poista