18.1.2013

Hirssiakanoita tyynyssä, kookosta patjassa


Tyttäreni sängyn vieressä on suuri musta kivimantteli. Harmi, että vanhat tulisijat on poistettu käytöstä, mutta onneksi sentään kauniit takkamanttelit on jätetty huoneisiin.

Vanhat Ikea-patjamme alkavat olla tiensä päässä. Ne eivät palaudu nukkumisen jälken oikeaan muotoonsa, vaan erilaisista kääntely- ja pöyhimisyrityksistä huolimatta patjat ovat nyt lopullisesti  menettäneet rakenteensa. Ryhdyin siis suunnittelemaan uuden patjan hankintaa ja  vertailemaan erilaisia luonnonmateriaaleista valmistettuja vaihtoehtoja. Parhaalta vaikuttivat perinteiset japanilaiset futonit. Länsimaissa futon-nimitystä käytetään myös pelkästä patjasta ja mekin tilasimme vain pelkän  paksun futon-patjan, joka laitetaan vanhojen runkopatjojen päälle. Mukavaa, että emme joudu uusimaan koko runkopatjoista koostuvaa sänkyämme, vaan sekä rahaa, että luontoa säästyy!

Meidän uudessa patjassa on puuvillakerrosten välissä lisäksi kerros kookosta, joka tekee patjasta joustavamman ja parantaa hengittävyyttä.  Tilasimme futonin kotiinkuljetuksella ystäviemme kotiin Suomessa, ja patjan pitäisi olla siellä odottamassa kun tulemme Suomeen.

Tilasin myös uuden patjan innoittama Ruskovillasta hirssiakanatyynyt meidän koko perheelle. Hirssiakanatyyny on ihan kuin jyväsäkki, mutta sitä käytetään päänalusena. Tyynyt saapuivat parissa päivässä tänne meille Hollantiin, mutta koska juuri samana aamuna huomasimme, että jokin pieni meille tuntematon tuholaishyönteinen on asettunut tänne taloksi, niin päätin pitää uudet tyynyt  pahvilaatikossaan ettei kukaan pääse naskalihampaillaan tuhoamaan niitä.

Näissä vanhoissa taloissa on melkein aina joitakin ylimääräisiä asukkaita, meillä ei ole kuitenkaan näkynyt hiiriä, vaikka ne täällä ovat hyvin tavallisia. Myöskään turkiskuoriasia yms. ei ole ainakaan riesaksi asti, joitakin harvoja yksilöitä vilistää yllätettyinä jostain komeroista silloin tällöin. Olen huomannut, että siivoilemalla ahkerasti saa nämä etelänkin yksilöt pidettyä aisoissa, mutta kieltämättä ihan mukava ajatus, että Suomessa saa vuodevaatteet heitettyä kunnon pakkasessa hankeen puhdistumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti