30.1.2013

Ekotalo Pömpeli

      
Puu on lämmin ja kestävä materiaali.

Pömpelin ekologisuutta olen sivunnut näissä blogimerkinnöissäni aina silloin tällöin. Talo voi olla kuitenkin "ekotalo" monella eri tavalla ja Pömpelin ekologisuus ei välttämättä ole niin näkyvää kuin vaikkapa ruokokattoisen ja saviseinäisen passiivitalon, jossa on koko seinän kokoinen ikkuna etelään. Tietenkin talon massoittelussa ja sijoittamisessa tontille kannattaakin huomioida auringosta saatava ilmainen lämpö ja valo. Mutta minusta nämä tavoitteet voivat hyvin toteutua ulkonäöltään klassisessakin rakennuksessa.

 Myös Pömpelin taloteknisten ratkaisujen tarkoituksena on pitää sähkönkulutus pienenä ja hyödyntää mahdollisimman hyvin uusiutuvia ja ekologisia energiamuotoja. Hyvään ja ekologisesti kestävään lopputulokseen pääsee monella eri tavalla, ja vertailemme erilaisia ratkaisuja ja niiden vaikutuksia sekä ekologisuuteen ja kustannuksiin, että asumismukavuuteen.

       Minusta kestävyys on yksi tärkeimpiä asioita talon ekologisuuden kannalta. Meillä on tarkoituksena, että Pömpeli rakennetaan sellaisista materiaaleista, jotka ovat pitkäikäisiä, ja joita voi korjata. Sitä ei edes tule ajatelleeksi kuinka vaikea muovia on korjata, kun taas puuta voi paikkailla ja hioa monta kertaa.

Talon pitäisi myös soveltua asumiseen silloinkin kun lapset ovat jo isompia tai kun asumme miehen kanssa talossa enää kahdestaan. Tilojen käyttötarkoitus olisi siis hyvä olla muunneltavisssa ihmisen elinkaari huomioiden.

Pitkäikäisyyteen vaikuttaa tietysti myös ulkonäkö, ja olisi hyvä, että rakennuksen estetiikka olisi sen verran ajatonta, että se näyttäisi kauniilta vielä seuraavinakin vuosikymmeninä. Yritämmekin siis nyt  välttää sekä itse rakennuksessa, että sisustuksessa ohimeneviä tämän hetken trendejä, jotka jo parin vuoden kuluttua näyttävät vanhentuneelta 2013-luvun tyyliltä.

Ekologisuuden kannalta pidän tärkeänä myös talon kohtuullista kokoa ja varustelutasoa. Talo ohjaa sen asukkaiden päivittäisiä ratkaisuja ja elintapoja. Käytännölliset tilat ja kulkureitit vähentävät hukkatilaa ja tyhjien käytävien lämmitykseen ja valaistukseen kuluvaa energiaa. 

Talon asukkaiden päivittäisiä ekologisia valintoja voi helpottaa esimerkiksi varaamalla keittiössä tarpeeksi tilaa kierrätysmateriaalien säilytykselle ja kompostiin menevälle jätteelle. Eteiseen voi asentaa valokatkaisijan, jolla saa kerralla koko talon valot sammutettua.  Monta kylpyhuonetta ja wc:tä pitää  lämmittää ja valaista ja ison kotikylpylän poreammeessa polskiessa kuluu lämmintä vettä enemmäin kuin wc:n nurkan suihkukaapissa.  Näissäkin ratkaisuissa täytyy kuitenkin miettiä myös asumismukavuutta, askeettisuus itsetarkoituksena voi kääntyä stressaavaksi arjen vaikeudeksi, joka tietenkään ei ole talon suunnittelun tarkoitus.

Sekä rakennuksen että sisustuksen materiaaleissa mietimme myös niiden valmistuksesta ja kuljetuksesta koituvaa ympäristöhaittaa, suomalainen mänty ei ehkä ole niin näyttävää kuin eksoottiset sademetsien puut, mutta lähellä kasvaneneen puun kuljetuksesta koituvat ympäristöhaitat ovat aivan minimaalisest verrattuna merien takaa tuotuihin materiaaleihin. Eksoottisten puutuotteiden eko-sertifioinnit ovat hyvä asia, mutta paljon helpompi on päästä ekologisempaa lopputulokseen valitsemmalla kotimaisia puutuotteita.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti