2.12.2012

Pömpelin piha

"Millainen piha Pömpeliin"-kysely on nyt päättynyt. Äänet eivät jakaantuneet ollenkaan tasaisesti, vaan Luonnonmukainen hyötypuutarha sai jopa 80 prosenttia äänisaaliista. Kaikenkaikkiaan kyselyssä jaettiin 10 ääntä, joista voittaja sai kahdeksan. Japanilainen ja Luonnontilainen piha saivat kumpikin yhden kannattajan ja kuulemma Lohjan suunnalta oli annettu myös yksi ääni Ihan tavalliselle pihalle, mutta valitettavasti tämä ääni ei ollut rekisteröitynyt jostakin syystä mukaan laskentaan.

Kyselyn tulos osui aivan oikeaan, nimittäin juuri Luonnonmukainen hyötypuutarha Pömpeliin onkin tulossa!  Tontin takaosa, joka rajautuu metsään on kuitenkin tarkoitus jättää mahdollisimman koskemattomaksi, joten myös luonnontilaista pihaa Pömpeliin on tulossa.

Olen täällä Keski-Euroopassa ihaillut paikallista puutarhakulttuuria ja etenkin kauniisti hoidettuja ruusutarhoja. Olenkin ajatellut, että Pömpelin sisäänkäynnin läheisyyteen olisikin mukavaa laittaa muutama ruusupenkki. Olen kuvannut Amsterdamin eläintarhan Artiksen kauniita ruusuistutuksia ja niiden kuvien avulla yritän sitten luoda samannäköistä tyyliä myös omaan pihaan.

Ruokakasveissa luotan mieluiten suomalaisiin kestäviin lajikkeisiin, etenkin pitkäikäisissä puuvartisissa kasveissa kuten omenapuissa on tärkeää muistaa maltti taimikaupoilla ja etsiä mahdollisimman hyvin tontin olosuhteisiin sopiva, taudinkestävä ja tietenkin myös mahdollisimman herkullinen lajike.

Mitään jättikokoista ja kovin työlästä viljelystä emme aio tontille perustaa, mutta hedelmäpuiden ja marjapensaiden lisäksi olen jo usemman vuoden laittanut kesäksi komposti-kohopenkit ja niihin salaattia,porkkanaa, hernettä, valkosipulia ja erilaisia yrttejä.  Meillä on myös kasvatettu aurinkoisella seinustalla tomaatteja, ja näillä suunnilleen samoilla itsekasvatetuilla kasviksilla tullaan myös Pömpelissä toivottavasti herkuttelemaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti