4.12.2012

Poistoilman lämpö talteen

Olen viime päivinä etsinyt tietoa mahdollisuuksista kerätä talon lämpimästä poistoilmasta lämpöä talteen. 

Aiemmin jo kirjoittelin siitä kuinka painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämmöt lentävät talosta harakoille, ja vaikka toivomme, että talomme ei olisi kovin riippuvainen sähköllä toimivista laitteista, eikä talon hengitys olisi pelkkien "hengityskoneiden" varassa, niin painovoimaisessa ilmanvaihdossa jatkuvasti talosta ulos tupruava lämmin ilma ei sekään ole Suomen ilmastossa kovin ekologista.

Yleensä täysin koneistetun ilmanvaihdon taloissa poistoilman lämmön talteenotto toteutetaan niin, että ilmanvaihtokoneessa lämmin poistoilma lämmittää taloon sisääntulevaa kylmempää tuloilmaa.  Koska Pömpeliin on siis toiveena saada ns. hybridi-ilmanvaihto, joka käytännössä meillä tarkoittaisi luonnollista ilman sisääntuloa yhdistettynä koneistettuun poistoilmanvaihtoon, niin olen etsinyt  vaihtoehtoisia kohteita, joihin lämmön voisi poistoilmasta siirtää.

Kiinnostavin löytöni on Euroopan suurimman maalämpöpumppujen valmistajan  Niben myymä maalämpöpumppuun liitettävä poistoilmamoduuli, joka kerää talon poistoilmasta lämmön talteen ja siirtää sen osaksi talon lämmitystä.

Niben sivuilla kerrotaan: "Poistoilmamoduulissa yhdistyy koneellinen poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla maalämpöpumpun keruupiiriin."      Kuulostaa hyvältä


Tästä linkistä löytyy tarkempaa tietoa ja laitteen tekniset tiedot: Nibe FLM3 kommenttia:

 1. Anonyymi2.4.13

  Terve!
  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta teidän rakennushanke. Mielenkiinnosta kysynkin että suhtautuiko rakennusvalvonta todellakin myönteisesti siihen että taloon tulisi painovoimainen ilmanvaihto. Vai ehdotitteko tuota poistoilmalämpöpumppua yhdistettynä maalämpöön. Tuntuu että nykyään on mahdotonta yhdistää hirsitalo ja painovoimainen ilmanvaihto.

  Ilmanvaihdon suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon hengittävässä talossa ilmanvaihdon aiheuttama alipaine eli että saa säädettyä ilmanvaihdon oikein. Nykyajan rakentamisessa monet ongelmat johtuvat ilmanvaihdon ongelmista.

  En sitten tiedä jos lämmöntuotanto on ekologisesti järjestetty että onko tuo painovoimaisen ilmanvaihdon hävikki niin paha. Itse tekisin painovoimaisena (kosteista tiloista koneellinen poisto) ratkaisuna jos vain luvan saa.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Tällä htekellä juuri etsimme sopivaa henkilöä tekemään meidän ilmanvaihdon suunnittelun, olemme päättäneet, että emme kiirehdi projektissamme, koska meille tulee niin paljon nykyään harvinaisia systeemejä, että tiedon ja tekijöiden hankintaan kuluu pakostikin enemmän aikaa kuin perusratkaisujen toteutukseen.

  Painovoimainen ilmanvaihtohan ei ole mitenkään laissa kielletty, joten rakennusvalvonta ei voi ilman perusteita sitä kieltää.

  Tiukentuneiden energiamääräysten takia kuitenkin pelkkä painovoimainen ilmanvaihto ilman minkäänlaista lämmöntalteenottoa ei todennäköisesti tule kysymykseen, ellei sitten kompensaationa rakennukseen tule muissa kohdissa joitakin erikoisia nollaenergiaratkaisuja.

  Emme ole vielä hakeneet rakennuslupaa, mutta tarkoituksena on siis tehdä painovoimainen ilmanvaihto + koneellinen poisto likaisista tiloista ja lisäksi tuo lämmöntalteenotto maalämpöön.

  Kyselin suunnittelun alussa rakennusvalvonnasta epämuodollisesti olisiko hybridi-ilmanvaihto toteutettuna edellämainitulla tavalla ok, jos ja kun saamme muilta osin (varaavat tulisijat ja maalämpö) kompensoitua talon energia-luvun määräysten mukaiseksi. Saimme silloin rak.valvonnasta myöntävän vastauksen.  VastaaPoista
 3. Hei! Todella mukava lukea projektistanne blogia, sillä olemme aloittelemassa vastaavaa projektia nyt syksyn aikana. Olisin kiinnostunut minkälaiseen ilmanvaihtosysteemiin lopulta pääädyitte? Tuliko lupa rakennusvalvonnasta ongelmitta? Asensittteko lämmöntalteenoton löytämäsi linkin tapaan?

  VastaaPoista