20.11.2012

Painovoimainen ilmanvaihto

Pömpeliin on tulossa tehostettu painovoimainen ilmanvaihto. Tässä suunnitteluvaiheessa on kuitenkin tärkeää miettiä huoneiden sijoittelu niin, että ilmanvaihto toimisi ilman tehostustakin optimaalisesti.

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ilman liikkumiseen suuremmasta paineesta pienempään ja lämpimän ilman nousemiseen ylöspäin. Ilma kannattaa ottaa sisään makuuhuoneissa, joihin saadaan siten kaikkein puhtain ja raikkain ilma, talon sisällä ilman pitäisi viimeiseksi kulkeutua ilmanvaihdon näkökulmasta kaikkein likaisimpiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, pyykinkuivatukseen ja keittiöön. Kun ilma lämpenee näissä huoneissa, tunkkaiseksi muuttunut lämmin ilman saadaan johdettua pystysuoraa putkea ylöspäin ja talosta ulos.

Kun ulkolämpötila on paljon kylmempi kuin sisätilojen, ilma liikkuu reippaasti, mutta jos ulkona on hellelukemat, niin sisäilma ei nouse talosta ulos ja ilmanvaihto saattaa kääntyä väärinpäin, jolloin ulkoilma virtaa sisään poistoilmaputkesta ja talon sisällä wc:n ja keittiön käryt leijailevat kohti makuukammareita.

Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan kuitenkin parantaa miettimällä poistojen paikat sellaisiin tiloihin, joissa ilman lämpötila on mahdollisimman korkea (eteläikkunat, sauna, lattialämmitys) ja sijoittelemalla muutenkin huoneet ja ilmanvaihtokanavat huomioiden ilman luonnollinen käyttäytyminen.

Rakennusmääräykset vaativat, että talon lämmityksessä ei tuhlailla energiaa ja koneellisessa ilmanvaihdossa poistoilmasta kerätäänkin lämpöä talteen, kun taas painovoimaisessa lämpö lentää talosta ilman mukana harakoille. Painovoimaisen ilmanvaihdon lämmönhukkaa voidaan kuitenkin onneksi lainkin kirjaimen mukaan kompensoida esimerkiksi paremmalla eristyksellä yläpohjassa ja seinissä (joskus virheellisesti lasketaan vain seinän eristävyys, vaikka lämpö nousee usein katosta ulos) ja toteuttamalla osa talon lämmityksestä ekologisilla lämmönlähteillä kuten varaavilla takoilla ja aurinkokeräimillä.

Pömpeliin on siis kuitenkin tulossa myös näihin "likaisiin tiloihin" jonkinlaista tehostettua ilmanvaihtoa, esimerkiksi säädettävä liesituuletin keittiöön ja vaikkapa kylpyhuonetiloihin valokatkaisijasta päälle kytkeytyvä poistoilmaimuri. Näitä vaihtoehtoja on monia ja näitä täytyykin vähän miettiä mikä olisi käytössä toimivin.4 kommenttia:

 1. Oletko tutustunut tähän projektiin? Ruotsalaisten suunnittelemissa taloissa (Villa Finland ja Villa Neore) on suunnitelmissa juuru tuollainen hybridiversio. Www.k3-talot.fi

  VastaaPoista
 2. Jonkinverran olen lukenut noiden talojen suunnittelusta, ja ne kyllä rohkaisivat miettimään erilaisia vaihtoehtoja talotekniikalle.

  Menenkin nyt seuraavaksi blogiisi tutkimaan teidän LVI-ratkaisuja, hauskaa, että teillä on niin samanhenkinen rakennusprojekti kuin mitä meillekin on toivottavasti tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on maalämpö ja varmaan aika perus ilmanvaihto, ei siis painovoimainen. Espoossa sellainen ei ihan noin vain onnistu. :(

   Poista
  2. Luin mitä kaikkea hankaluutta teillä on muutenkin ollut kaupungin kanssa, uskomatonta, että ensin kaikki ok ja sitten kun pitäisi alkaa taloa tekemään, niin eipäs olekaan. MUR!

   Näissä rakennushommissa on kuitenkin niin isot rahat kiinni ja lapsiperheelle ei pitkittynyt väliaikainen vuokra-asuminen ole mikään pikku juttu, ja kun vielä miettii sitä domino-efektiä kun tekijöiden aikataulut menevät sekaisin... Mutta onneksi teillä on jo hieno talo nyt pystyssä ja kohta pääsette jo muuttamaan!

   Luin läpi sun kaikki kirjoitukset ja oli niin hauska lukea miten paljon samoja sisustusjuttuja olet miettinyt. Ja onhan teidän talo tyyliltäänkin aika samasta muotista kuin millaiseksi olen Pömpeliä luonnostellut. Paitsi, että meillähän neliöitä tulee melkein puolet vähemmän :D Ja teillä kun ulkoasun tunnelma on minusta aika vahvasti Hangon huviloiden tyyliä (josta pidän tosi paljon), niin Pömpelistä tulee ulkoasultaan jonkiverran vaatimattomampi ja suoralinjaisempi.

   Meillä oli muuten edellisessä kodissa Timberwisen lattia, tuntui paljaiden jalkojen alla hyvältä ja pehmensi huoneiden akustiikkaa. Me ei taidettu kertaakaan vahata lattiaa ja muutenkin hoidettiin sitä aika huonosti. Ovien edestä ja kulkureiteiltä pinta kului jonkin verran ja jos jollain terävällä oikein naarmutti niin jäi jälkiä. Minua ei haitannut, koska laittian ilme oli muutenkin sellainen rustiikkinen ja näyttikin aika aidolta puulattialta. Mallin nimeä en ihan tarkkaan muista, se on varmaan jo poistunut myynnistäkin, olikohan se jokin valkovahattu Siperian lehtikuusi tai jotakin sinne päin.

   Poista